Miljenko Smoje napokon dobiva spomenik u Splitu i to na njegovoj Matejuški?

SPLIT - SDP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Grada Splita Davor Matijević objavio je da će veliki splitski novinar, književnik, i televizijski scenarist napokon dobiti svoj zasluženi spomenik!

- 2023. godina je proglašena godinom Miljenka Smoje povodom 100-te godišnjice njegova rođenja i upravo ćemo ove godine realizirati ono što mnogi godinama priželjkuju, a to je da Smoje dobije spomenik na svojoj Matejuški.

Split je u jednom periodu bio nemilosrdan prema njemu i pokušao je negirati njegov lik, ali nikad i djelo. Pa tko bi normalan pokušao negirati ili zatomiti Malo i Velo misto čiji je bio tvorac.

Ali Smoje nije bio samo tvorac Malog i Velog mista već je bio najznačajniji splitski kroničar i kreator splitskog i dalmatinskog identiteta koji je ostavio duboki trag na brojne generacije Splićanki i Splićana.Ideja o postavljanju spomenika na Matejuški postoji već dugi niz godina, a 2009. godine je proveden i natječaj na kojem je odabran najbolji rad.

Sve je bilo spremno, a onda je uslijedila klasična splitska priča kad politika i sitno politikanstvo preuzmu primat pa od realizacije ne bude ništa.Velika mi je čast da je prilikom izglasavanja proračuna usvojen moj amandman da Smoje napokon dobije svoj spomenik i da se realizira natječaj proveden još davne 2009.godine.

U kontaktu sam sa radnom skupinom koja organizira sva događanja povodom njegovog 100-tog rođendana pa tako i realizacije spomenika i pripreme se bliže kraju.Hvala i gradonačelniku na prihvaćanju inicijative kao i podršci pri realizaciji. Bilo je i vrime da se odužimo Smoji - poručio je Davor Matijević.

D.G.