Milijunska ulaganja na Pelješkoj rivijeri

OREBIĆ/VIGANJ – Nakon uspješne turističke sezone turiste su na pelješkoj rivijeri zamijenili građevinski radovi. U Orebiću, Vignju i okolnim mjestima u tijeku su milijunska ulaganja, a onaj najveći projekt, Pelješki most, pri svome je završetku. Upravo on mogao bi značiti još više turističkih dolazaka.

Centar Vignja zasjao je novim sjajem. Kameni trg i riva postat će novo središte.

– Još nam dolaze kamene klupe, rasvjetna tijela – tako da će Viganj dobiti jedan centar za i manifestacije te višenamjensko korištenje Ukupna cijena radova je negdje oko 1,2 milijuna kuna – ispričao je za HRT načelnik općine Orebić Tomislav Ančić.

Radovi i u samom Orebiću: čeka se obnova trga Mimbelli, u nogometno igralište. U suradnji s Hrvatskim nogometnim savezom uloženo je 1,8 milijun kuna, a svi se polako pripremaju za ono najvažnije, gradnju nove trajektne luke i obilaznice Orebića.

– Zaobilaznica je pred ishođenjem lokacijske dozvole, i nadamo se temeljem komunikacije s hrvatskim cestama, s projektantima – da bi ona mogla biti do kraja ovog ljeta. Vrijednost luke je negdje oko 100 milijuna kuna, a zaobilaznica je sada predviđena oko 200 milijuna kuna – dodaje Ančić.

– Mi također razvijamo i projekt spojne ceste od luke Perna do zaobilaznice Orebića, projekta kojeg su investitor Hrvatske ceste. Duljina te dionice je 1400 metara. Trenutno smo u postupku procjene zemljišta, to je postupak koji prethodi otkupu zemlje, nakon toga ide se u dobijanje građevinske dozvole – dodaje ravnatelj Županijske uprave za ceste Ivo Kaštelan.

Svi radovi trebalo bi završiti za 3 godine, čime bi Orebić konačno riješio sve prometne probleme za ovo stoljeće.

Vicko Dragojević/Regionalni dnevnik/IMS/HRT