MILANOVIĆ U SPLITU NA DAN ANTIFAŠIZMA: “Ne znam druge države koje u Europi imaju osnovu slaviti ovaj praznik”

SPLIT – Predsjednik Republike Zoran Milanović u Splitu je sudjelovao na svečanom obilježavanju Dana antifašističke borbe uz koncert Hrvatske ratne mornarice u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Predsjednik se nakon svečanosti obratio javnosti.

– Došao sam ovdje radi svog dida, njegovog brata, svoje babe i njezine braće koji u rat nisu otišli kao antifašisti, nisu ni znali što to znači. Moja baba je govorila: ‘Čovjek nije mogao durat’. To je moralo biti grozno jer običnog čovjeka, dalmatinskog težaka, nakon svega što je prolazio kroz ratove, da ponovno ide u rat, a da ustvari ne mora, to mora biti duboki ljudski potres – rekao je.

Kazao je da su Alfred Santini, Bicko Ožić, Nebojša Borozan “bili revolucionari, spremni na svoju žrtvu”.

– To su ljudi koje je iz današnje perspektive razmnoženosti i komfora teško shvatiti. Oni su bili iskra iz koje je planuo narodni ustanak. Srbija i BiH imaju nešto slično i ja ne znam niti za jednu treću, četvrtu ili petu državu koja u Europi ima osnovu za slaviti ovakav praznik – rekao je.

– Obilježavajući Dan antifašističke borbe Republike Hrvatske, odajemo počast svima koji su hrabro ustali u obranu suštinskih ljudskih vrijednosti, postavili temelje suvremene demokracije, stvorene na vrijednostima mira, suradnje, slobode, tolerancije i ljudskih prava te nas zadužili u promicanju trajnih i univerzalnih antifašističkih ideala koji nemaju alternative – rekao je u svom govoru gradonačelnik Ivica Puljak.

Nastavio je kako, ujedinjeni u tim vrijednostima antifašizma i demokracije, trajna je zadaća i obveza svih nas znanjem i odgovornošću stvarati pretpostavke za dostojanstven život svakog pojedinca u društvu, stvarati društvo jednakih mogućnosti, u kojem su sloboda i međusobno uvažavanje svima dostupne.

– I uvijek se moramo sjećati da je Hrvatska utemeljena na vrijednostima antifašizma i Domovinskog rata. U nadi da će nas izazovi sadašnjice još više povezati i osnažiti u nastojanjima da gradimo tolerantnu zemlju, otvorenu za sve i promičemo dobro u ime vlastite budućnosti i budućnosti naše djece, čestitam svim Splićankama i Splićanima, građankama i građanima Republike Hrvatske Dan antifašističke borbe – rekao je gradonačelnik Puljak.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

DAN JE ANTIFAŠISTIČKE BORBE Znate li što se dogodilo 22. lipnja i zašto je taj datum važan?