Milanović u Komiži: ” Rezultati koje ostvarujete u korištenju europskog novca su impresivni”

KOMIŽA – Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Komiže u prigodi obilježavanja Dana Grada Komiže i blagdana svetog Nikole.

– Znam kako se ovdje radi i ovi rezultati koje ostvarujete u korištenju europskog novca su impresivni – rekao je predsjednik Zoran Milanović u prigodnom obraćanju istaknuvši kako se Komiža razvila u jedno dosta napredno turističko mjesto. U tom smislu, naveo je primjere kao što je izgradnja novog hotela i rješavanje problema deponija.

– Iz godine u godinu stvari idu naprijed i to je vidljivo. Ja dolazim relativno često i uočavam sve te razlike. To se isto može reći i za Vis, dva slična, ali ipak različita mjesta – poručio je Milanović.

Osvrnuo se na financiranje iz europskih fondova te naglasio kako je uzimanje europskog novca neopisivo važno. „Mi smo u Europskoj uniji došli do točke, nakon deset godina članstva, da zaključimo da je sve novac. U Europskoj uniji, u sustav u koji smo ušli, na kraju se mjera našeg uspjeha svodi na to koliko smo tih novaca uzeli“, rekao je Predsjednik istaknuvši kako je to ključni kriterij.

Foto: Ured predsjednika

– Europska unije je savez kojeg su osnovali najjači i najbogatiji. I nemojmo se zavaravati, to nije dizajnirano da bi siromašni stigli najbogatije ili ih nadmašili. Takve vrste milosrđa i altruizma u politici i odnosima među nacijama nema. On je tu da bi od toga svi imali koristi, ali najviše oni koji su najjači. Toga moramo biti svjesni i to nije poziv na netrpeljivost, već naprosto poziv da se shvati čemu to služi. Njemačka je danas bogatija i ispred Grčke isto onoliko koliko je bila 1980. godine. Svi su otišli naprijed, ali razlika je i dalje ista – pojasnio je predsjednik Milanović.

– Naša prilika, vaša prilika kao male zemlje i male zajednice je da probamo biti iznimka, da iz toga izvučemo najveću korist. Nema razloga da se u Komiži, Visu, Hvaru, Braču ne živi jednako dobro kao što se živi u Štajerskoj. Ljudi je malo, znaju raditi, a resursi su nevjerojatni. I to na način na koji vidim da ovdje funkcionira -zaključio je predsjednik Milanović.

Na svečanosti obilježavanja Dana Grada Komiže i blagdana svetog Nikole dodijeljena su javna priznanja i zahvale za 2021., uz prigodna obraćanja predsjednika Gradskog vijeća Grada Komiže Ede Bogdanovića, gradonačelnice Tonke Ivčević, izaslanika župana Splitsko-dalmatinske županije, gradonačelnika Grada Visa Ive Radice i izaslanice ministrice i pomoćnice ministrice za otoke u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Tajane Huzak.

Foto: Ured predsjednika

Uoči svečane sjednice predsjednik Milanović obišao je novootvoreni Dječji vrtić „Komiža“. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljuska prava i civilno društvo Melita Mulić.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KOMIŽANI SLAVE SVOJ DAN Gradonačelnica: “Neodržavanje manifestacija ne umanjuje značaj našeg blagdana”