Milanović u Jelsi objasnio zašto više neće voziti bicikl po otoku: "Netko će me satrat!"

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je sinoć na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Jelsa povodom Dana Općine i blagdana Velike Gospe.

- Mala zemlja, puno otoka! Mali otoci, svi slični, a opet svi drukčiji. Svaki na svoj način poseban - opisao je u prigodnom obraćanju predsjednik Milanović svoje viđenje hrvatskih otoka.

Usporedio je otok Hvar s drugim otocima kazavši kako su svi uglavnom isti.

- Na svim tim našim otocima – dugačkim, relativno visokim, izbočenim i isturenim iz mora imaš neku putanju,krećeš s neke točke, s nekog mjesta kroz neku pustopoljinu, kroz kamen - opisao je.

Za otok Hvar Milanović je istaknuo da je poseban i drugačiji jer, kako je pojasnio “sva njegova opisana, materijalna i u školi učena povijest je zbijena na zapadni dio otoka. Sve je tu, i antika i predantika i brončano doba, srednji vijek, novi vijek. A kada se ide prema istoku, ide se u beskraj i dolazi se negdje gdje je more i gdje prije par stotina godina nije bilo ničega. To su mjesta, između ostalih Jelsa, Humac, Poljica i na kraju Sućuraj“, dodao je.

Milanović se prisjetio i svojih vožnji po Hvaru biciklom, pa je opisao susret i razgovor s jednim stanovnikom Hvara kojega je sreo na cesti prema Poljicima, na prijelazu s nove ceste na staru cestu.

- To je taj put u beskraj, koji gledam sa sjetom jer ga uskoro više neće biti, sve će to biti prava cesta. Uskoro neće biti mikrosredine na našim otocima - rekao je referirajući se na činjenicu da ga čovjek s kojim je razgovarao nije ni prepoznao jer živi u svojoj mikrosredini.

No, kako je otkrio za Dnevnik Nove TV, ovo mu je zadnja godina u kojoj ide biciklom na drugi kraj otoka.

- I to ne zato što više ne mogu, nego zato što će me netko satrat‘ autom, jer je sve više i više gostiju. A najbrojnije tablice ove godine, a brojao sam ih, jer mi je svaki digao živac, bile su iz Srbije - dodao je Milanović, te uz osmijeh na licu pojasnio zašto odustaje od vožnje bicikla:

- Ma ne, planiram se zdebljat.

D.G.