Milanović primio izaslanstvo Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet koja obilježava 20 godina djelovanja

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je danas izaslanstvo Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, udruge osnovane 2002. godine zbog potrebe stanovništva spomenutih otoka za preventivnim pregledima u borbi protiv tumora. Liga ove godine obilježava 20 godina djelovanja, što je bio i razlog prijema u Uredu Predsjednika Republike i to u listopadu, mjesecu borbe protiv raka dojke.

Govoreći o razlozima osnivanja i svom djelovanju, predstavnici Lige kazali su predsjedniku Milanoviću kako su Udrugu osnovali jer su se stanovnici tih otoka teško odlučivali na preglede i nerijetko završavali u bolnici kada su već tumori uznapredovali. Zahvaljujući djelovanju Lige, u proteklih 20 godina stanovnicima omogućeno je preko 31 tisuću specijalističkih pregleda. Svake godine u organizaciji Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet napravi se oko dvije tisuće preventivnih pregleda na tim otocima zbog čega nema liste čekanja na tom području.

Foto: Ured predsjednika

Istaknuli su, nadalje, kako za te preglede nisu potrebne tzv. crvene uputnice jer sve troškove snosi  Liga, a liječnici su plaćeni po ugovoru o djelu. Time se omogućuje domicilnom stanovništvu mogućnost preglede na kućnom pragu bez dugotrajnih vožnji do bolnica, rečeno je na sastanku. Prema riječima predsjednika Lige Nike Violića, „Liga protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet najljepša je stvar, uz Pelješki most, koja se dogodila tim otocima jer je mostom ljubavi, empatije i osobnog žrtvovanja spojila ljude kojima treba pomoć“.

Nadalje, predstavnici Lige su kazali kako čak 90 posto novca potrebnog za djelovanje osiguravaju sami kroz razne prodajne akcije i sudjelovanje na turističkim i sličnim događanjima, dok im samo 10 posto potreba osiguravaju jedinice lokalne samouprave. Zahvaljujući angažmanu Lige, rečeno je, kupljena je medicinska oprema vrijedna više od pet milijuna kuna, a na području Dubrovačko-neretvanske županije osigurana su čak četiri mamografa.

Predsjednik Milanović podržao je djelovanje Lige te njenim članicama i članovima – kojih je više od pet tisuća – izrazio zahvalnost za sve što su činili i dalje čine.

U izaslanstvu Lige protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet bili su, uz predsjednika Lige Nika Violića, potpredsjednica dr. Seka Palinić, članica Predsjedništva dr. Berta Radovanović, predsjednica Ogranka Pelješac Marija Šundrica, predsjednica Ogranka Mljet Marija Sršen te članice i članovi Lige Arminija Šeparović, Meri Pejović, Ante Mrgudić, Lenka Antičević, Dušanka Roso i Snježana Holovka.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika Republike Hrvatske za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Ured predsjednika