Milanović nastavio udarati po Butkoviću: "Kad je tvoja Vlada sagradila barem jedan trajekt za hrvatsku Jadroliniju u hrvatskom brodogradilištu?"

Predsjednik Republike Zoran Milanović nastavio je s verbalnim okršajima prema podpredsjedniku Vlade Andreja Plenkovića i ministru mora, prometa i infrastruture, Olegu Butkoviću.

Najprije se javio Butković s ranojutarnjim statusom, posvećenim predsjedniku: "Dobro jutro Zorane,jučer si me hvalio, a danas bi me hapsio. Što se u međuvremenu promijenilo? Ja i dalje radim isti posao, još više projekata je završeno, jedina razlika su ona dva pitanja koja sam ti postavio i na koja još nisi odgovorio. I sad sam lopov i sve bi mi uzeo. Iza mene će, kako si i sam rekao u Rijeci 15.06.2022., ostati završeni projekti, a iza tebe ostaje samo posijano sjeme zla, mržnje i destrukcije.Kako bi rekao pokojni Vlado Gotovac u čuvenom govoru ispred zgrade komande 5. vojne oblasti: "Sramit će ih se njihove obitelji, jer su uništavali tuđe obitelji."Srdačan pozdrav,Oleg", poručio je.

Milanoviću nije trebalo dugo, pa je okrenuo, ovaj put na temu Jadrolinije i hrvatske brodogradnje:

"Plenkoviću, kad je tvoja Vlada sagradila barem jedan trajekt za hrvatsku Jadroliniju u hrvatskom brodogradilištu? Nikada, ni jedan. Zadnja četiri trajekata za Jadroliniju - Kornati, Brač, Krk i Mljet - izgrađena su u Hrvatskoj između 2011. i 2015. godine. A svih ovih osam godina kriminalne i korumpirane HDZ-ove vlasti Plenković nije gradio, već je kupovao u inozemstvu tuđe polovne trajekte, uglavnom u Grčkoj, uzimala se i dijelila provizija dok su hrvatska brodogradilišta čekala praznih navoza i propadala.

Plenković se nije stigao baviti za državu strateškim poslovima - a gradnja trajekata to svakako jest - jer je namirivao privatne. Čak ni sve vojne ophodne brodove - čiju smo gradnju ugovorili i novac osigurali još 2015. godine - Plenković nije izgradio jer na tim poslovima nema provizije i ne može se potkradati. Plenkovića i njegove ministre zanimaju samo poslovi iz kojih se pune crni HDZ-ovi fondovi ili poslovi na kojima se braći i prijateljima jamči dobra zarada. Jadrolinija je za Hrvatsku strateška kompanija, kao što je brodogradnja strateška industrija, jer Hrvatska je bila i mora ostati pomorska zemlja.

Hrvatski identitet određen je morem, bez brodogradnje nema pomorske države i zato će jedan od prioriteta moje Vlade nacionalnog spasa biti gradnja brodova u Hrvatske", poručio je predjsednik Republike.

D.G.