Milanović na obilježavanju Dana Istarskog statuta: "Ako sami nećemo štititi svoje interese, neće to ni drugi"

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u četvrtak u Poreču na obilježavanju Dana Istarskog statuta, dokumenta kojim se Istra 1994. godine definirala kao višenacionalna i dvojezična zajednica koja predstavlja jedinicu područne regionalne samouprave u okviru Republike Hrvatske.

Čestitajući 29. obljetnicu donošenja Statuta Istarske županije, predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju za njega je rekao da predstavlja dokument koji obilježava jedno  drugačije vrijeme u Hrvatskoj.

- Ovdje su se vodile neke druge bitke za koje je bilo vrijeme. I to je bilo pametno i na to ljudima koji su za to bili zaslužni treba čestitati, jer da nije bilo tog kruga ljudi, to se ne bi dogodilo - rekao je Milanović.

Foto: Ured predsjednika

Istaknuvši kako je inzistiranje na donošenju Statuta Istarske županije za Hrvatsku bilo važno, predsjednik Milanović ocijenio je to „nadstandardom“. U tom smislu, podsjetio je kako Hrvatska svojim Ustavom i ustavnim zakonima te praksom ima izgrađen status nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj kao autohtone.  

- Imaju mnoga od onih prava koja Hrvati u susjednim državama nemaju, osim u Bosni i Hercegovini gdje su konstitutivni narod pa ih se svejedno krade i potkrada. To govorimo da se naprosto podsjetimo i osvijestimo da nismo baš tako loši, da gradimo jednu zemlju koja je još od ranije bazirana na nekakvim standardima, kriterijima i vrijednostima - rekao je.

- Istra je valjda jedina koja je, koliko god da je i specifična i drukčija i zbog brojnosti Talijana i druge nehrvatske etničke zajednice, koja je taj izazov ljudskosti, spremnosti da budeš čovjek, prošla s vrlo visokom ocjenom. I nisu to europski standardi. To su naši standardi jer smo mi odlučili da po takvim normama želimo živjeti i da očekujemo da se i drugi tako ponašaju. To se dogodilo puno godina prije hrvatskog ulaska u Europsku uniju, prije slutnje da će se to ikada dogoditi. Zato je taj događaj velik - istaknuo je.

- Držite se svojih standarda! Igrajmo po pravilima, zaradimo, koristimo prostor u koji smo ušli. Možemo opstati kao Europska unija samo ukoliko budemo slušali i gledali jedni druge, tuđa očekivanja. Posebno očekivanja malih naroda i malih zajednica kao što je naša. Hrvatski narod i njegova država Hrvatska su mali i kao što vrijedi za Istru vrijedi i za Hrvatsku: ako se ne budemo bavili svojim interesima, ne budemo nad njima cijelo vrijeme bdjeli, bili u njima sebični, drugi nas neće primijetiti - zaključio je Milanović.

Nakon što je Skupština Istarske županije 30. ožujka 1994. godine prihvatila Statut, Vlada Republike Hrvatske je ukinula 36 članaka. Slijedila je duga  političko-pravna bitka tijekom koje je Ustavni sud Republike Hrvatske prihvatio 18 članaka, a ukinuo, potvrdivši djelomično Vladinu odluku, drugih 18 članaka. Članci Statuta koje je Ustavni sud ukinuo bili su uglavnom vezani za mogućnost uvođenja dvojezičnosti, odnosno mogućnost službenog korištenja talijanskog jezika u radu županijskih tijela. Konačno, na zasjedanju Skupštine, 19. studenoga  2001. godine vraćeni su svojedobno ukinuti članci Statuta, koje je kasnije potvrdio Ustavni sud.

Osim predsjednika Milanovića o važnosti Statuta Istarske županije govorili su predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, župan Istarske županije Boris Miletić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu, izaslanik predsjednika Vlade RH Ivan Bubić i načelnik Općine Sveti Petar u Šumi, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Mario Bratulić. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

I.G.