MILANOVIĆ NA KRKU: Promjene se vide, riješen je problem otpada, ovdje je ugodno živjeti

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na otvorenju 10. energetske konferencije otoka Krka koja se, u organizaciji Ekonomskog fakulteta u Rijeci, Regionalne energetske agencije Kvarner i udruge Eko Kvarner i pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, održava pod nazivom „Energetska tranzicija u kontekstu klimatskih promjena i novog Europskog zelenog plana“.

Otvarajući konferenciju predsjednik Milanović prisjetio se svojih dolazaka na otok Krk prije četrdesetak godina kada situacija sa zbrinjavanjem otpada nije bila ni približna kao danas.

– Ovo govori koliko godina imam i koliko se stvari promijenilo zahvaljujući vašoj generaciji – rekao je predsjednik Milanović. Govorio je i o gospodarenju otpadom na otoku Krku.

– Od kada sam se iz Bruxellesa vratio u Hrvatsku svake godine idem u Šilo i vidim kante za smeće. Krk kreće s tom pričom 2005., 2006. godine – rekao je Predsjednik uspoređujući to vrijeme s vremenom kada kanti za smeće na otoku nije bilo. Dodao je kako je shvatio da ljudi, nekad potpuno indiferentni prema tome, počinju odvajati smeće jer vide da sustav funkcionira.

– Zagrepčani to dan danas ne mogu raditi u svome gradu i to nije jednostavno. To je jako teško organizirati u velikom gradu iz niza razloga kao što je jako teško velikom gradu organizirati sustav funkcioniranja električnih vozila – rekao je predsjednik Milanović.

Kao razlog tomu naveo je nedostatak infrastrukture i logistike koja košta i kojoj nije dorastao niti još jedan njemački grad. – I neće tako brzo u potpunosti. Mi ćemo još nekoliko desetljeća imati flote vozila s motorima na unutarnje sagorijevanje. To će biti nešto što je zadatak, misija i poziv sljedeće generacije – istaknuo je Predsjednik.

Foto: ŽLU Krk

– Ogroman put je Krk prošao. Ovo nikada nije bio Balkan, ovo je bio zapad i po mentalitetu i po kulturi odnosa u zajednici, umjerenosti, otvorenosti, a opet jednoj plemenitoj provincijalnosti, duh zajednice.

Međutim, stvari su izgledale loše, od načina nefunkcioniranja odvoza otpada, nepostojanja kanti za smeće. Ovo je ogroman napredak i s obzirom da je Krk destinacija koja nije elitna u smislu ponude najskupljih hotela glasovitih svjetskih lanaca.

Krk je više obiteljski otok. Ali sve više za obitelji koje imaju vrlo visoke i istančane ukuse koji neće doći ljetovati i provoditi svoje vrijeme bilo gdje, jer kao što vidimo otok se razvija i u unutrašnjosti. Ovo što vi radite je u stvari za vas. Dakle, ovdje je naprosto lijepo i ugodno živjeti – rekao je predsjednik Milanović otvarajući  10. energetsku konferencije otoka Krka.

M.B.