Milanović na dodjeli letačkog znaka vojnog pilota HRZ: “Vi ste nasljednici hrabrih među najhrabrijima”

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanosti dodjele letačkog znaka vojnog pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kadetima 26. naraštaja u Vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

– Bili su letači i prije vas, vi ste nasljednici hrabrih među hrabrijima. Oni najhrabriji su bili letači koji su počinjali u nemogućim uvjetima u kojima je bilo čudo i preživjeti, ali vi ste „jato letača” koji ste bili prethodnici letača u pogibelji – rekao je predsjednik.

Dodao je kako je spomenuto hrvatsko nebo. Naglasio je kako je kada je Hrvatska u pitanju, hrvatsko nebo na prvom mjestu, a onda su na inim mjestima naši saveznici i partneri.

– Saveznicima treba biti vjeran i lojalan, ali prije svega je Hrvatska – naglasio je predsjednik Milanović.

Oni su bili najhrabriji jer su počinjali u nemogućim uvjetima u kojima je čudo bilo preživjeti. To znate, toga ste svjesni i tako ste odgajani. Po tome ste u Europi jedina kategorija, jedino jato letača, koji su prije 30 godina bili u životnoj pogibelji – rekao je predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju u Vojarni pukovnik Mirko Vukušić u Zemuniku.

Također je rekao da se u svim prisegama koje daju hrvatski vojnici, u svim rodovima i granama, spominje vjernost hrvatskom ustavu, hrvatskom pravnom i demokratskom poretku.

Drugim riječima, onome što je temelj i glavni zadatak Hrvatske vojske i hrvatskih Oružanih snaga – a to je obrana Hrvatske. Kada je vaš posao u pitanju, Hrvatska je na prvom mjestu – rekao je.

– Kada je vaš poziv u pitanju, Hrvatska je na prvome mjestu, na drugom mjestu, pa onda ništa na trećemu mjestu, a na sljedećim mjestima imate naše saveznike i partnere koje ne treba zaboraviti – poručio je predsjednik mladim pilotima.

– Saveznicima treba biti vjeran i lojalan, ali prije svega je Hrvatska – istaknuo je i čestitao im na uspjehu.

A čestitajući rekao je i da su završili kompleksno školovanje koje nije za svakoga.

To je za birane ljude i što se tiče programa i što se tiče načina života koji vas čeka. Želim vam sreću, da budete razboriti, odvažni, ali proračunati i konzervativni u nekim stvarima, da čuvate prije svega sebe, a onda i opremu koja vam je sada na raspolaganju. Imate sreće, rođeni ste u pravo vrijeme. Kvalitetnija je od one na kojoj su radili i na kojoj su letjeli vaši prethodnici. To je dobra stvar i siguran sam da ste tom zadatku više nego dorasli – zaključio je predsjednik Milanović.

Letačke znakove pilota dobili su poručnik Domagoj Ištvanović, kadet Marino Bukvić, kadet Dominik Mikolčić, kadet Dominik Katavić, kadet Karlo Brus, kadetkinja Ivona Babić i vojnik Tony Pazman.

Osim predsjednika Milanovića na dodjeli letačkih znakova pilota bili su zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Siniša Jurković i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Z.G.