Polaganje i zamjena podmorskih kabela među otocima ide "punom parom!"

Prema izvještaju Hrvatskog operatora prijenosnog sustava neki od ovih kabela nisu mijenjani u posljednjih 50 godina.

Posljednja u nizu informacija vezanih za promjenu podmorskih kabela odnosi se na Cres i Lošinj te moguće zatvaranje mosta između ova dva otoka prilikom zamjene podmorskih kabela na dubinu od oko 5 metara.

- Ako dođe do potrebe za podizanjem mosta u Osoru i obustave prometa, trajanje navedenog će se maksimalno smanjiti - poručuju iz HOPS-a.

Podsjetimo, osim između Cresa i Lošinja podmorski kabeli nedavno su se polagali i između Krka i Cresa,a te je radove posjetio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

- Čestitao bih vodstvu HOPS-a, kao i svim radnicima koji su u protekle dvije godine radili na ovom golemom projektu. U posljednjih 50 godina podmorski kablovi nisu mijenjani. Riječ je o velikoj investiciji od 59,5 milijuna eura koja uključuje šest otoka. Riječ je o otocima Hvar, Brač, Korčula i sada Lošinj, Cres i Krk. Rekao bih da je ovo značajan dan za hrvatske otoke, ali i hrvatski energetski sustav - rekao je ministar Habijan.

Sredinom veljače završeno je i postavljanje podmorskih kabela koji povezuju otoke Brač, Hvar i Korčulu.

Projekti s ciljem jačanja energetske infrastrukture trebali bi doprinijeti stvaranju uvjeta za povećanje kvalitete života i razvoj gospodarstva na našim otocima. Ujedno se ovime namjeravaju ostvariti preduvjeti u mreži za prihvat energije iz novih sunčanih elektrana.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Izmjenjuju se podmorski kabeli Brač – Hvar i Hvar – Korčula
Hrvatski operator prijenosnog sustava d.d. (HOPS) obavještava jedinice lokalne uprave i samouprave, zainteresiranu javnost te sredstva javnog informiranja da s današnjim danom (22. siječnja 2024. godine) počinju radovi na zamjeni 110 kV podmorskih kabela koji povezuju otoke Brač-Hvar i Hvar-Korčula, a čije će aktivnosti polaganja i spajanja novih podmorskih