Migranti se iskrcavaju u Buzetu na putu prema Sloveniji - Građani u strahu

Čini se da je na sjeveru Istre uspostavljena nova migrantska ruta. Iz Rijeke migranti autobusom Hrvatskih željeznica putuju do Lupoglava i potom od tamo vlakom stižu do Željezničkog kolodvora Buzet. Tu se iskrcaju i potom pješice nastavljaju nekoliko kilometara željezničkom prugom, u pravcu Rakitovca, gdje ilegalno prelaze državnu granicu sa Slovenijom.

Zadnjih mjesec dana sve ih je više. Prema neslužbenim procjenama, 200-tinjak migranata dnevno preko tog dijela Istre nastoji doći do susjednih država. Iz Pakistana su, Afganistana, pa čak i afričke države Burundi.

- Pojačani pritisak migranta prema Europi događa se zbog nadolazeće zime, a s druge strane stoga što je talijansku političku pozornicu preuzela desnica koja prijeti da će migracijske valove zaustaviti na talijansko-slovenskoj granici - kaže gradonačelnik Buzeta Damir Kajin i dodaje da istarskim vlakovima sada, slikovito rečeno, hvataju "zadnji vlak" kako bi se mogli prebaciti u Italiju i preko nje dalje u Europu, piše Glas Istre.

Načelnik Policijske uprave istarske Alen Klabot obavijestio je Kajina u četvrtak navečer da je zbog dolaska oko 150 migranta poslao interventnu policiju na Željeznički kolodvor. Kajin je pak sumještanima poručio da se mogu osjećati apsolutno sigurno i da ne trebaju ni o čemu brinuti, niti strahovati. I sam je otišao na željezničku stanicu, no svi su već otišli. Ostale su samo dvije mlađe žene s jednom djevojčicom, iz afričke države Burundi.

I.G.