Michelinovi inspektori krenuli u “kontrolu” hrvatskih restorana

Čak deset hrvatskih restorana može se pohvaliti s Michelinovom zvjezdicom, prestižnim gastronomskim priznanjem, zahvaljujući kojem za njih zna cijeli gastro svijet. Michelinovi inspektori ponovno su na terenu, a poznavatelji gastro kulture uvjereni su da se još nekom hrvatskom restoranu smiješi poznata zvjezdica.

Turistički i kulinarski krugovi su optimistični, vjeruje se da će i ove godine biti novih restorana koji će se okititi Michelinovim priznanjem, a nagađa se da će možda prvi put “pasti” i dvije zvjezdice u paketu. Michelinovi inspektori trenutačno su na terenu, potajno obilaze i lokale koji već imaju zvjezdicu i pretendente na ulazak u to visoko gastronomsko društvo, piše Večernji list.

Službena Michelinova objava očekuje se krajem lipnja. Poznatom gastro oznakom već su okrunjeni restorani u Rovinju, Zagrebu, Dubrovniku, Korčuli, Lovranu, Malom Lošinju, Staroj Novalji i u Rijeci.

Michelinov vodič utemeljen 1900. godine, a restoranima zvjedice dodjeljuje od 1926. Sustav od tri zvjezdice krenuo je, pak, pet godina kasnije, a dodjeljuje ih se vrlo štedljivo. U svijetu se tek nešto više od dvije tisuće restorana može pohvaliti Michelinovom jednom zvjezdicom, četiristotinjak ih ima dvije, a najviše, tri zvjezdice, samo njih stotinjak. Pri tome, jedna zvjezdica znači “vrlo dobar restoran”, dvije “restoran s odličnom kuhinjom”, a tri zvjezdice označavaju “iznimnu kuhinju, vrijednu putovanja”.

Zanimljivo je da naši susjedi Slovenci, čije restorane Michelin ocjenjuje tek odnedavno, već imaju 53 restorana sa poznatom zvjezdicom.

K.B.