Meteorolozi izdali narančasti meteoalarm: Moguće su bujične poplave

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak su izdali narančasto upozorenje za gospićku i kninsku regiju gdje je mjestimice moguća obilna kiša, a moguće su i bujične poplave.

Prognostičari predviđaju da će količina oborine biti od 70 do 110 mm. Očekuju se i olujni udari jugozapadnog vjetra u višim predjelima s najjačim udarima 65-90 km/h.

Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima - upozorava Ravnateljstvo civilne zaštite.

Od ponedjeljka promjena vremena


Ponedjeljak će biti pretežno oblačan s kišom. Na Jadranu će uz jako jugo mjestimice biti grmljavinskih pljuskova. Veće količine oborina moguće su uz obalu i u zaobalju. Jutarnje temperature u unutrašnjosti od 2 do 5 stupnjeva, a na Jadranu od 8 do 11C. Poslijepodne na sjevernom Jadranu jugo u prestanku i zapuhat će jaka bura. Navečer uz pad temperature u planinama iznad 1400 metara kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, piše N1.

U nastavku tjedna promjenjivo oblačno s povremenom kišom te hladnije uz jednoznamenkaste temperature zraka. Nova oborinska epizoda u četvrtak, uz pad temperature zraka, a u planinskim krajevima snijegom. Na Jadranu jugo pa bura i tramuntana. Temperature zraka u padu do sredine tjedna, a krajem tjedna ponovno slabo jugo.

I.G.