Meteorolozi ispravljaju: Laž je da u Istri ima manje požara zbog bolje vatrogasne organizacije!

Meteorološka stranica MeteoAdriatic, koja besplatno nudi detaljne meteorološke karte u Hrvatskoj, osvrnula se na svojoj Facebook stranici na medijske napise o požarnoj sezoni u kojima se podcrtava kako je u Istri znatno manji broj požara u odnosu na Dalmaciju zbog naprednijeg vatrogasnog sustava nego u Dalmaciji. Kažu kako su te tvrdnje neistinite i objašnjavaju zašto:

– U medijima je osvanuo članak pod naslovima “Zašto u Istri nema velikih šumskih požara”. Nećemo linkati, lako je naći preko google.

Photo: dr. Višnja Vučetić/DHMZ

Međutim u tekstu je izrečena poprilična količina samohvale istarskog vatrogasnog sustava i to je naglašeno kao razlog da tamo nema velikih šumskih požara, iz čega se da zaključiti kako su vatrogasne ustanove u Dalmaciji zapravo jedna velika šaka jadnika koji nemaju blage veze o svome poslu – s obzirom na broj požara koji su poharali Dalmaciju.

Hvalite me usta moja kad tuđa neće?!

Pa, moramo stati u obranu naših dalmatinskih vatrogasaca. Ne, nisu oni ništa lošiji od istarskih. Niti su istarski lošiji od dalmatinskih.

Photo: dr. Višnja Vučetić/DHMZ

Stvarni razlog zašto u Istri nema velikih šumskih požara leži u dvije činjenice (koje su usko povezane međusobno). Prva je klima koja je neusporedivo drugačija u Istri u odnosu na Dalmaciju. Dovoljno se prisjetiti koliko puta je ovo ljeto Istra dobila kišu i nevrijeme, dok u Dalmaciji nije bilo ni kapi kiše. Na priloženoj slici je vidljiva dugogodišnja klimatska analiza DHMZ-a koja govori o potencijalu razvoja šumksih požara s obzirom na klimatske uvjete koji vladaju nad našim područjem. Izvor:
http://213.191.137.190/SEMINA…/Makarska2012/VuceticKlima.pdf

Drugi s time povezan razlog – iako mnogo manje bitan od prvonavedenog – je drugačija vegetacija koja prevladava u Istri u odnosu na Dalmaciju. – pišu u Meteoadriaticu.

https://www.facebook.com/meteoadriatic/photos/a.338998876122427.79976.155905891098394/1606950375993931/?type=3&theater

R.I.