“METEO-PAT” DANIELA PAVLINOVIĆA: Kad zima ne zagrize, ošine repom

Različite su varijacije naslovne izreke; kad zima ne zagrize ošine repom, kad zima ne urani ošine repom, a neki ovu izreku koriste za veljaču pa kažu da kad veljača ne zagrize, ošine repom. Ove godine izreka će u svakom slučaju biti točna.

Daniel Pavlinović

Naime, dosadašnji tijek zime na Jadranu uglavnom nije opravdao svoje ime. I dok je prosinac, kao prvi zimski mjesec, na Jadranu bio uglavnom oko klimatološkog prosjeka (u odnosu na razdoblje (1961. – 1990.), siječanj i veći dio veljače bili su osjetno topliji od prosjeka za navedeno razdoblje. Tako je siječanj bio topliji od prosjeka za 2°C (Lastovo) do 4,1°C (Senj) te su cijelo područje Jadrana klimatolozi DHMZ-a ocijenili vrlo toplim. U sličnom tonu nastavilo se i tijekom veljače. Što se oborina tiče, veći dio Jadrana do sada je po tom pitanju bio oko klimatskog prosjeka.

Photo: Daniel Pavlinović

Iako je dosadašnji tijek zime ocijenjen kao vrlo topao, temperature kakve smo imali, osobito u posljednjih 20 godina nisu tako neuobičajene. Dovoljno je zaviriti malo u prošlost da bismo došlo do zime 2015. koja je gotovo na cijelom Jadranu bila za bar 2°C toplija od prosjeka i ocijenjena vrlo toplom (sjeverni dio Jadrana) i ekstremno toplom (južni Jadran) u odnosu na prosjek. Zima 2014. godine bila je još toplija, i s temperaturama većinom od 2,8 do 3,5°C iznad prosjeka na cijelom Jadranu dobila je ocjenu ekstremno tople.

Photo: Daniel Pavlinović

Što nas još čeka ovih dana?

No, vratimo se u ovu godinu i aktualnu zimu. Trenutno se prema području Hrvatske približava vrlo hladan zrak s istoka. On će početi pritjecati preko Jadrana krajem subote. Istovremeno će se oko juga Italije razvijati nova ciklona, koja će se zatim premještati prema istoku. Zbog toga se u nedjelju očekuje naoblačenje uz buru i osjetan pad temperature zraka. Općenito, najhladnije će biti na sjevernom dijelu Jadrana, a najveći izgledi za oborine na njegovom južnom dijelu. Na sjevernom dijelu već u nedjelju ni tijekom dana temperatura neće prelaziti 0°C, a kretat će se uglavnom u rasponu od oko -5°C uz obalu do 0°C na otocima.

Photo: Daniel Pavlinović

Puhat će jaka i olujna, a podno Velebita mjestimice i orkanska bura, gdje će temperature cijeli dan biti ispod nule. Uz promjenjivu naoblaku bit će uglavnom suho, no mjestimice je moguća i pojava slabog snijega, osobito podno Velebita. Na području srednjeg Jadrana promjenjivo i pretežno oblačno, a mjestimice je moguća pojava slabog do umjerenog snijega, više u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će jaka bura s olujnim udarima. I na ovom području Jadrana vrlo hladno, iako uz temperature od -3 do 4°C (otoci), bit će toplije nego na sjevernom dijelu.

Photo: Daniel Pavlinović

Treba napomenuti da je pojava susnježice i snijega moguća i na otocima, osobito na srednjodalmatinskim otocima. Jug Dalmacije će imati više oborina od ostatka obale, no bit će i najtopliji, iako će i tamo biti osjetno hladnije nego proteklih dana. U Dubrovniku nedjelja oblačna s povremenom kišom, a po okolnim brdima, na Pelješcu, u Dubrovačkom primorju te osobito po višim predjelima Konavala očekuje se i snijeg. Umjerena do jaka bura. Posvuda će biti vrlo hladno od ponedjeljka do srijede. U mnogim mjestima sjevernog i srednjeg dijela Jadrana temperatura će tijekom cijelog dana biti ispod nule. Prognostički modeli još nisu potpuno usuglašeni oko pojave oborina u ponedjeljak i utorak, no one su vjerojatnije u ponedjeljak na južnom i dijelu srednjeg Jadrana, a moguće su i u utorak, no za to će se preciznije trebati pratiti sljedeće prognoze. Ovaj hladni val završit  će u četvrtak ujutro, a zatim je izgledno jačanje juga, zatopljenje i kiša.

Photo: Daniel Pavlinović

Iako se pojava i količina snijega na Jadranu sljedećih dana još ne može pouzdano prognozirati, ono što jest sigurno da slijedi nekoliko vrlo hladnih dana, koji će u potpunosti naslovnu izreku ispuniti za ovu zimu. Upozorenja u vezi svih mogućih opasnosti koje može donijeti ovaj hladni val, pratite u prognozama DHMZ-a.

Daniel Pavlinović