Melanoma je više za čak 27 posto! - Neophodno je pravilno se zaštititi od sunca

Meteorolozi, nasreću ili nažalost, najavljuju dugo i vruće ljeto. U proteklom desetljeću (2013. - 2023.) broj novih dijagnosticiranih invazivnih slučajeva melanoma godišnje povećao se za 27 posto.

Kako pripremiti kožu za nadolazeću sezonu sunčanja, ali i kako se zaštiti ako smo cijeli dan na radovima na otvorenom, objasnila je dr. Nika Francheschi.

Prilikom gostovanja u emisiji Dobro jutro Hrvatska, dermatovenerologinja dr. Nika Francheschi, govorila je o zaštiti kože i različitim uzrocima nastanka melanoma.

- Kao što znamo, melanom je zloćudni tumor kože i incidencija raste posljednjih 40 godina kako u svijetu tako i nas. Uzroci povećanja su višestruki, svakako ulogu igra dijagnostika. Danas se za pregled madeža koristi dermatoskop - kazala je.

Foto: Pixabay

Tim uređajem možemo uočiti melanom koji ne vidimo golim okom.

Istaknula je i promjene u okolišu koje utječu na povećanje incidencije.

- Tu je slabljenje ozonskog omotača, što dovodi do jačeg prodiranja UV zračenja do zemljine površine. Postoji trend odlaska u solarij, što također povećava incidenciju melanoma - objasnila je.

Zaštita kože, genetika, (samo)dijagnostika

Doktorica Francheschi govorila je i o ulozi koju genetika igra u nastanku melanoma, otkrila je i koje skupine imaju manji rizik za nastanak.

Melanom je najčešći i najzloćudniji tumor kože. Apsolutno postoji i genetska predispozicija. Ako je netko u obitelji osobe imao melanom, osoba će imati veću vjerojatnost za razvoj melanoma, kazala je.

Foto: Pixabay

Razlika je i u puti, netko tko je tamniji ili ima tamniju kosu, postoji manja vjerojatnost za razvoj melanoma, dodala je.

Posebnu pozornost pridodala je zaštiti i prevenciji. Referirala se i na kreme sa zaštitnim faktorom.

- Ja volim preporučiti 50+, iako, ako je netko tamnije kože ili kose, može proći sa zaštitnim faktorom 30 - nastavila je.

Trebalo bi činiti pregled kože jedanput mjesečno. Pogledati se od glave do pete i uzeti u obzir abecedu melanoma. To je jedno pravilo koje obilježava karakteristike melanoma. Slovo A nam označava asimetriju, B označava rubove. C označava boju, D je promjer. E označava uzdignuće, a F označava osjećaj (subjektivni) i G označava rast promjene, pojasnila je.

Liječenje

Dermatovenerologinja je pojasnila razliku između invazivnog i neinvazivnog melanoma. Opisala je tok liječenja i referirala se na uvjerenje nekih ljudi da se zbog ozljede madeža, može razviti melanom.

- Ono što je najbitnije kod melanoma je koliko je duboko ušao u kožu. Ako je samo u površnom sloju, izlječiv je i potrebno je samo kirurško liječenje. Ako je ušao dublje, ovisi o tome u kolikoj mjeri, imamo daljnje liječenje, gledamo je li se proširi u limfne čvorove i ostatak tijela - ustvrdila je.

- Neka trauma, tj. zloćudna pretvorba (madeža) nije dokazana. Imamo neka iskustva koja je dovela do zloćudne promjene. I zimi moramo koristiti zaštitu od sunca, na većim nadmorskim visinama, visina UV zračenja se pojačava 10-12% svakih 1000 metara nadmorske visine. Tu dolazi i do reflektiranje snijega - zaključila je.

I.G.