Međunarodni festival pjenušca - Ova vina, uz Zvjezdarnicu motiv su za dolazak u Višnjan

VIŠNJAN - Na 4. Međunarodnom festivalu pjenušaca u Višnjanu, najbolje pjenušce predstavilo je 20-ak izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije.

Mjehurić do mjehurića. Svježina, ''perlanje'' i aroma ono su po čemu se razlikuju pjenušava vina.

23 izlagača predstavila su svoje najbolje uratke. No šampion je samo jedan. Nastao je u obitelji koja je prva u Istri pokrenula ozbiljnu proizvodnju pjenušaca.

-Drugačije jer je to jedini naš brut natur, onako kako ga priroda napravi, ja ga samo upakiram - rekla je Katarina Peršurić, proizvođačica pjenušavih vina iz Višnjana.

A pakiranja su sve posebnija. Drukčija iznutra (zlatni listići), ali i izvana. Jedan od predstavljenih pjenušaca je i onaj koji se čuva od svjetlosti slovenskih proizvođača sa 170 godina tradicije i okićenih zlatnom medaljom u Višnjanu.

- Radimo u potpunoj tami i radimo na normalan način, na degustaciji se vide razlike, zadržava više svježine, manje ima neugodnih nota, okusa i mirisa - rekao je Filip Babli iz Radgonske gorice u Sloveniji.

Težak je zadatak imalo povjerenstvo za ocjenjivanje. Pred njim je bilo 40-ak uzoraka - i nije im pronađena nijedna mana. Odlučivale su nijanse. Ali ipak, istaknula se jedna regija.

- Istra, Višnjan je mjesto gdje se proizvode i konzumiraju i potrošačima nude izvrsna vina - rekao je Borisav Miličević, predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje pjenušca.

Baš zbog ljubavi prema pjenušcima već je na otvorenju festivala bila gužva.

- Posebna ljubav prema vinu, jer nekad su bile žene, a poslije vino, a sad su prvo vina, a poslije žene - rekao je jedan od posjetitelja.

- Pjenušci su jako dobri, ja volim slatkasta, tako da volim lagane okuse, stvarno su ok - zadovoljna je bila druga posjetiteljica.

I više od toga jer upravo su ta vina, uz Zvjezdarnicu i 15 kilometara udaljeno more, motiv za dolazak u Višnjan. Pa i zbog njih posljednjih godinu i pol općina bilježi porast broja dolazaka turista od 35 posto. Samo ove godine ostvarili su 120 tisuća noćenja, piše HRT.

I.G.