Međunarodni dani masline u Zadru i na Ugljanu

Slavlje masline na rasporedu je 26. i 27. travnja, a uz natjecateljski Dani masline imaju edukativni i humanitarni karakter.

- Ocijenjeno je  137 uzoraka ulja pristiglih iz Hrvatske i susjednih zemalja Slovenije, BiH i Crne Gore. Jedan uzorak stigao je i iz Španjolske -  otkriva  predsjednik organizacijskog odbora Benito Pucar.

Posebnost Dana masline je što se cijeli dvodnevni program odvija na otvorenom u prirodnom okruženju. Prvog dana na popularnom Vitrenjaku na terasi ispred Jedriličarskog kluba  Uskok  s početkom u 15 sati bit će upriličeno svečano otvaranje i u sklopu njega dodjela godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima: dr. sc. Slavku Perici za znanstveni doprinos razvoju maslinarstva i uljaratva. Priznanje  Uzorni maslinar dobiva  Nikša Ivanac iz Ugljana, Maslinarsko srce  Tomislav Čudina iz Pakoštana, Maslinarska nada je Pellegrin Kurtin iz Kali. Prema kriterijima Ocjenjivačkog suda Dana masline nagradu  Zlatno maslinarsko pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva  zaslužila  je Željki Rački – Kristić, glavna urednica portala Agroklub.

Proglašenje šampiona i dodjela priznanja maslinarima u kategorijama otvorenih ulja i pakovina  započet će u 18 sati, a nakon toga slijedi domjenak, uz domaće delicije i pjesmu Vokalne skupine Kantalice.

Rezidba na Ugljanu

Drugog dana manifestacije praktični dio nastave odvijat će se u maslinicima Poljane  na otoku Ugljanu. Pokazne rezidbe maslina prezentirati će  dr. sc. Šime Marcelić kojega smatraju najboljim praktičarem među znanstvenicima, piše eZadar.

Sudionici će imati prigodu pratiti i međunarodno gastro natjecanje Žgvacet 2024, te uživati u najboljim jelima od mlade janjetine s bižima uz sve bolja vina iz Ravnih kotara. Istodobno, u Poljani se održava i Sajam otočnih proizvoda.

Foto: Screenshot/YouTube

U  Zadru i na Ugljanu, ističu organizatori,  u planu su i vođene degustacije maslinovih ulja s ciljem da potrošači nauče razlikovati dobro od lošeg ulja.

Kao i dosadašnjih godina manifestacija  ima humanitarni karakter i ulje preostalo nakon ocjenjivanja i vođenih degustacija donirat će se  Centru za pružanje usluga u zajednici Mocire. To je ustanova socijalne skrbi čiji je osnivač Republika Hrvatska a djelatnost  Centra je pružanje socijalnih usluga djeci sa odstupanjima u razvoju i teškoćama u razvoju, djeci s intelektualnim i pridruženim teškoćama i djeci s poremećajima iz autističnog spektra te odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama uz pridružene teškoće.

Organizatori iz  Udruge prehrambenih tehnologa i  nutricionista Zadarske županije  najavljuju još  i iznenađenja koja će posjetitelji saznati na samoj manifestaciji 26. i 27.  travnja u Zadru i u Poljani na otoku Ugljanu.

Idealna kombinacija za sve ljubitelje masline i maslinarstva!

J.T.