Međunarodni dan svjetlosti: UNESCO predstavlja Teslu, Pozdrav Suncu i Legende svjetla

ZAGREB – Projekt MEĐUNARODNI DAN SVJETLOSTI u Hrvatskoj pridružuje se inicijativi organizacije UNESCO koja je taj dan proglasila 16. svibnja kad je emitirana prva laserska zraka. Do danas je preko 200 događaja službeno registrirano za sudjelovanje u globalnoj proslavi svjetlosti 2019., u 70-ak zemalja diljem svijeta, a Hrvatsku predstavljaju Nikola Tesla kroz Teslinu MUNJARU u Ozlju, Nikola Tesla Experience Center u Karlovcu, Pozdrav suncu u Zadru i Ekumena u Rijeci – Ode svjetlosti Nikole Bašića i projekt Legende svjetla – 48 hrvatskih svjetionika.

Nikola Tesla izvor svjetskog električnog svjetla

O Tesli bi se moglo pričati godinama i ne bi se dovoljno ispričalo. Kad je o svjetlosti riječ, u svojim predavanjima je opisao različite vrste iskrišta u kojima su mali gubici. Pokazao je kako se dobivaju izvori visoke frekvencije u kontinuiranom radu, što je odigralo odlučnu ulogu u dobivanju učinaka koji se inače ne mogu dobiti. Zatim je pokazao sve tipove izvora svjetla i svjetlosne učinke. Time je udario temelje luminiscentnim izvorima svjetla. Svojim predavanjima i svojim fascinantnim pokusima s električnom strujom visokih frekvencija privukao je pažnju tadašnjeg cijelog znanstvenog svijeta. Na taj način je stimulirao znanstvenu imaginaciju i stvorio širok interes za svoje briljantne eksperimente, čime je izravno pomogao da se dođe do najvećih otkrića prošlog stoljeća, do (Rontgenova) otkrića X-zraka i (Thomsonova) otkrića elektrona.

Razdoblje njegova života u kojem je stvarao na polju elektrotehnike trajalo je petnaest godina, od 1885. do 1900. godine. Uz Ruđera Boškovića, možemo ustvrditi da je Hrvatska domovina dvojice znanstvenika čija su razmišljanja i djela neizostavno ugrađena u fundamentalna istraživanja o svojstvima svjetlosti, a njihov doprinos bio je snažan pokretač daljnjeg razvoja civilizacije i svega čovječanstva.

Predstavljaju Luka Lipšinić i Anamarija Popovački, predvoditelji tima, te Martina Furdek Hajdin

Photo: Screenshot

Legende svjetla prepoznao i UNESCO

Razotkriva se cijela jedna skrivena dimenzija europskog identiteta Hrvatske, u tolikoj mjeri da je iz nepažnje i zaborava izvučen jedan neporecivi fundament kulture i naslijeđa Starog kontinenta!

Svaki svjetionik predstavlja arhitektonski i ambijentalno jedinstven svijet, a zajedno bdiju o sigurnosti plovnog puta koji je markiran na nasljeđu plovidbe od antičkih vremena.

Izgrađeni su tijekom 19. i početkom 20. stoljeća (tada Austo-Ugarska Monarhija), iako bi to i danas predstavljalo veliki građevinski i arhitektonski pothvat.

Osebujnost svjetionika su – svjetioničari, ljudi koji su odlučili svoj život posvetiti isključivo ODRŽAVANJU SVJETLA / SKRBI  O SVJETLIMA KOJA SU u odlučujućim trenucima JEDINA I SPASONOSNA ORIJENTACIJA.

Predstavljaju osobno autori projekta Gordan Smadilo i Jurica Gašpar

Photo: Jurica Gašpar

Pozdrav suncu u Zadru i Ekumena u Rijeci – Ode svjetlosti Nikole Bašića

Pozdrav Suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u razini rive, u obliku kruga promjera 22 metra. Ova jedinstvena urbana instalacija danju upija sunčevu svjetlost , a zalaskom Sunca uključuju se rasvjetni elementi ugrađeni u krug, te proizvode iznimno dojmljivu svjetlosnu igru.

Osim Sunca, na Rivi ponad Morskih orgulja prikazani su i planeti Sunčevog sustava.

U kromirani prsten koji okružuje ploče s fotonaponskim modulima, upisana su imena zadarskih svetaca. Pokraj njihovih imena i datuma blagdana upisana je deklinacija Sunca sjeverno ili južno od ekvatora, visina Sunca u meridijanu na taj datum i trajanje dana na taj blagdan, čime instalacija postaje svojevrsni kalendar.

Čuveni zadarski zalazak sunca, jedan od najljepših na svijetu, pretapa se u očaravajuću igru tisuća LED svjetala.

Projekt inovativan i zahtjevan u svjetskim razmjerima, Pozdrav suncu uvršten je u najzapaženija djela suvremene umjetnosti.

Photo: Boris Kačan

Paviljon Ekumena izveden je iz praiskonskih oblika galaktičke spirale u čijem je ishodištu, poput najsvetije relikvije, ostala sačuvana svjetlost velikog praska. To je prostor koji će nas dovesti do prozora na rubu svijeta s kojeg ćemo moći svoj pogled i svoje misli usmjeriti prema prizoru beskraja – objasnio je Nikola Bašić ideju kojom sudjeluje u projektu Rijeka 2020 Europske prijestolnice kulture.

U vanjskom se dijelu taj paviljon jasno referira na kozmičku spiralu i veliki prasak nastanka svemira, dok su bjelina i jednostavnost njegove unutrašnjosti namijenjeni komunikaciji s unutarnjim i duhovnim.

Unutrašnjost multikonfesionalnog paviljona Nikole Bašića svojevrsni je hommagé instalacije američkog umjetnika Douga Wheelera koji je prije nekoliko godina »zabijelio« unutrašnjost venecijanske Palazzo Grassi. Wheeler je uz pomoć stakloplastike, LED svjetala i posebnih materijala stvorio ljusku koja je zamijenila dio zidova. Uz pomoć svjetla uklonio je sjene i izbrisao granice između površina stvorivši dojam beskonačnosti. Posjetitelji bi pri ulasku u atrij zapravo bili uronjeni u bjelinu, a svaki korak dalje tu je iluziju dodatno pojačavao, pogotovo kada bi se došlo do pozicije u kojoj bjelina pokriva cijelo vidno polje posjetitelja. U riječkoj verziji, ta bjelina služila bi kao prozor prema duhovnom.

Predstavljanje uz Dijaloge i svjedočanstva o svjetlosti u izvedbi Zagrebačkog glumačkog studija pod vodstvom Zvonka Novosela i Zvonka Zečevića

Svrha proslave Dana svjetlosti

Međunarodni dan svjetlosti slavi ulogu svjetlosti u znanosti, kulturi i umjetnosti, obrazovanju i održivom razvoju, kao i u različitim područjima kao što su medicina, komunikacija i energija.

Proslava će omogućiti mnogim različitim sektorima društva diljem svijeta da sudjeluju u aktivnostima koje pokazuju kako znanost, tehnologija, umjetnost i kultura može pomoći u postizanju ciljeva UNESCO-a – izgradnje temelja za mirna društva.

Međunarodni dan svjetlosti slavi se 16. svibnja svake godine, na dan kada je 1960-te fizičar i inženjer Theodore Harold Maiman  demonstrirao prvi uspješni rad lasera. Ovaj je dan poziv na jačanje znanstvene suradnje i iskorištavanje potencijala za poticanje mira i održivog razvoja.

Manifestacija je u Hrvatskoj upriličena u suradnji s organizacijom UNESCO – International Day of Light i međunarodnim sekretarijatom International Day of Light (Leiden University Nederland) te EPS European Physical Society i SPIE The international society for optics and photonics.

Svečano multimedijsko obilježavanje održat će se u ORIS Kući arhitekture Hrvatska, Multimedijalna dvorana Kralja Držislava 3 u Zagrebu, petak 17. svibnja, s početkom u 16.30 sati.

D.G.