Među najbolje svjetske dokumentarce uvršten i dokumentarac o brodogradilištu Uljanik

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) je na svojoj stranici objavio da je dokumentarni film “Brod”, redatelja Elvisa Lenića, nastao pod okriljem kuće Kinematograf, uvršten u natjecateljsku sekciju Opus Bonum Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Ji.hlava, koji će se od 24. do 29. listopada održati u istoimenom gradu u Češkoj.

Dugometražni dokumentarni film “Brod” donosi svjedočanstva bivših radnika pulskog brodogradilišta Uljanik, koje je, nakon više od 160 godina postojanja i brojnih veličanstvenih brodova koji su isplovili iz njegova pogona, postalo groblje napuštenih radiona, čeličnih olupina i zaustavljenih dizalica.

Film je režirao i snimio Elvis Lenić, koji potpisuje i scenarij, a producirala ga je Dijana Cetina Mlađenović (Kinematograf). Montažer je Matija Debeljuh, a dizajner zvuka Bojan Kondres.

Elvis Lenić posvetio je film svom pokojnom ocu Uljanikovcu, a uoči pulske premijere na ovoljetnom 70. Pulskom filmskom festivalu, za portal Istra24, je kazao: “Moj pokojni otac cijeli je radni vijek proveo u Uljaniku, kao i moj stric i teta. I ja i moj brat smo dio staža odradili u Uljaniku. Kad zbrojim sav staž članova moje obitelji, prelazimo 100 godina, cijelo jedno stoljeće… To nije film koji želi istražiti što se dogodilo s Uljanikom i koji su uzroci njegovog pada. To nije film iz perspektive menadžera, političara i onih koje nam kroje sudbinu. To je film iz perspektive radnika, običnog malog čovjeka. To je intimna, najiskrenija radnička perspektiva”.

Prikazivanje “Broda” u češkoj Jihlavi bit će mu međunarodna premijera. Film je uvršten u natjecateljski program Opus Bonum, koji broji sveukupno 17 naslova, a radi se o izboru, kako stoji u opisu programa, “najboljih svjetskih dokumentaraca”.

Na predstojećem 27. izdanju festivala Ji.hlava, najvećeg događanja ove vrste u srednjoj i istočnoj Europi, prikazat će se preko 350 naslova u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, od kojih 115 imaju svjetske premijere, 22 međunarodne, a 17 europske.

Osim “Broda”, na Ji.hlavi će se prikazati i hrvatska manjinska koprodukcija “Između revolucija” Vlada Petrija, i to u sklopu natjecateljskog programa Testimonies, posvećenog snažnim dokumentarnim filmovima “koji se bave važnim društvenim, ekonomskim, ekološkim i političkim fenomenima”, piše Istra24.

Film je nastao u rumunjsko-hrvatsko-iransko-katarskoj produkciji, hrvatski koproducent je Oliver Sertić, Restart. “Između revolucija” je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio FIPRESCI nagradu za najbolji film iz programa FORUM, a ovih dana se prikazuje u Luksemburgu, na Festivalu srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma CinEast.

A.B.