MEDITERANSKI URAGAN JANUS Grčka mobilizirala civilnu zaštitu

Grčka nacionalna meteorološka služba izdala je izvanredno vremensko upozorenje zbog mediteranskog uragana (medicane) koji je ranije ovog tjedna ojačao prije nego što je u četvrtak navečer i petak zahvatio zapadnu Grčku. Nacionalni meteorološki opservatorij u Ateni oluju je nazvao Janus (Ianos na grčkom).

Prema naredbi zamjenika ministra civilne zaštite i upravljanja krizama Nikosa Harda, stanje izvanredne mobilizacije civilne zaštite proglašeno je u regionalnim područjima Evritania, Fthiotida, Evia i Boeotia.

Janus je već donio velike štete, zbog snažnih udara vjetra, oborina i bujičnih poplava u zapadnoj Grčkoj, a nastavit će to činiti i u subotu.

Brod s migrantima uputio poziv u pomoć

Poziv za pomoć primljen je u petak poslijepodne s broda na zapadnoj obali Peloponeza u kojem se nalazilo oko 50 migranata i izbjeglica, javlja AMNA News . Spasilački brodovi poslani na to područje izvijestili su o vjetrovima od 63-87 km/h.

Udari vjetra i do 120 km/h sve do subote navečer

Brojni su zabilježeni udari vjetra i do 100 km/h. Meteorolog AccuWeather Tony Zartman očekuje da će se udari vjetra nastaviti od 80-97 km/h, na udare i do 120 km/h u zapadnoj Grčkoj, sve do subote navečer.

Vjetrovi ove brzine mogu uzrokovati srušena stabla i dalekovode, kao i lokalizirana strukturna oštećenja. Kao rezultat toga, vjerojatno će doći do prekida napajanja električnom energijom širom zapadne Grčke, gdje se također očekuju i bujične poplave.

Prema grčkim meteorolozima, ciklona će se nastaviti dalje prema jugu na grčkom tlu, nastavljajući prema području Mesinije, a zatim seli na teritorij zapadno od Krete. Meteorolozi očekuju da će Janus oslabiti do subote navečer.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Mediteranski uragan Janus danas napada obale Grčke, građani pozvani na evakuaciju u sigurnija područja