MAZUT POKRIO PLAŽE Zagađenje mora u Ližnjanu - Što se događa?

LIŽNJAN - Teška crna mrlja pokrila je nekoliko plaža uz obalni pojas Ližnjana u Istri.  

- To je u uvali Kuje u Ližnjanu (Istra). Ima baš puno “toga” i smrdi po “nafti” bit će nekakav “mazut” iz teretnog broda, trenutno jedino teretni brod koji je iz smjera vjetra (puše jaka bura) je usidren u cementari Koromačno – kazuje nam čitatelj.

- Imate li informacije o tome postoje li neki protokoli u ovakvim situacijama u vezi čišćenja jer taj “mazut” je bas po svim dijelovima gdje se svi mještani Ližnjana kupamo, a pitanje je još sta je na svim ostalim “divljim” plažama koje su baš čista ljepota divljine i prirode - poručuje stanovnik Ližnjana.

Foto: Čitatelj

Iz policijske uprave Istarske doznajemo sljedeće:

- Izvršen je obilazak terena, gdje je zatečena naftna mrlja. U uvali Salbunić u duljini 150 m i u uvali punta Uljeva onečišćenje u duljini 300 m. Postupanje je u tijeku - kazali su nam iz policije, te poručili da Lučka kapetanija preuzima daljnje postupanje.  

- Izgleda jako “strašno”! Nadam se da postoje nekakvi modusi za sanaciju u takvim situacijama - poručuje nam čitatelj.

Od policije doznajemo da ukoliko Lučka kapetanija procijeni da se radi o onečišćenju "veće vrste" ili ekocidu, onda bi trebali staviti brane. U suprotnom, more bi se samo trebalo pobrinuti za apsorbciju onečišćenja.

- Prikupljamo informacije, koliko to dopuštaju vremenske prilike. Tijekom dana ćemo se obratiti s priopćenjem javnosti o cijelom slučaju – doznajemo iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Jurica Gašpar