MAURICIJUS Moguće pogoršanje već sada najveće ekološke katastrofe

Nakon što se japanski teretni brod koji se nasukao na koraljni greben na Mauricijusu prepolovio, traje borba s vremenom kako bi se spriječila potpuna ekološka katastrofa. Uz djevičanske plaže i dalje istječe nafta.

Većina nafte s broda ispumpana je, no ostalo je još 166 tona i to se, nakon što je brod puknuo i preplovio se, nastoji zaustaviti plutajućim barijerama. Tanker se nasukao 25. srpnja na koraljni greben u blizini Mauricijusa. Iz njega se izlilo više od 1000 tona nafte, prenosi HRT.

– Naftom je onečišćeno oko 15 kilometara naše obale. Stradale su lagune s vrlo rijetkim i zaštićenim životinjama. Mnogi nam i dalje pomažu u sanaciji. Pomoć su nam poslali Kina, Francuska i susjedni Otok Reunion. Ovdje je i velik broj međunarodnih stručnjaka iz područja zaštite okoliša i mnogo volontera koji pomažu u čišćenju i sanaciji obale, rekao je Nadcoomar Bodha, ministar vanjskih poslova Mauricijusa.

Krizni stožer na Mauricijusu napominje kako se u sanaciji potencijalne ekološke bombe posebna pozornost posvećuje osjetljivim mjestima poput morskog parka The Blue Bay u kojem je utočište zaštićenih, rijetkih životinja. Ekolozi, pak, tvrde kako je brodolom tankera već sada najveća ekološka katastrofa na ovom dijelu Indijskog oceana.

– Vrlo dobro poznajemo ove otoke, obalu, mangrove i sela koja su pogođena izlijevanjem nafte. Šteta je velika i sanacija će veoma dugo trajati. Ovaj ekološki incident dugoročno će utjecati i na veličanstvene koraljne grebene, korita morske trave, endemske ptice poput ružičastog goluba, rijetke gmazove, ali i na ribarstvo Mauricijusa, rekao je Vikash Tatayah, fundacija za zaštitu prirode, Mauricijus.

Stručnjaci upozoravaju da se mora hitno djelovati jer se na području Mauricijusa očekuje snažno nevrijeme s valovima i do 5 metara koji bi tanker s preostalom naftom mogli odvući na druga područja zaštićene flore i faune oko otoka. Na Mauricijus stižu i japanski stručnjaci kako bi pomogli u sanaciji i procjeni štete.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

JEZIVA SNIMKA Trenutak kad puca čelik na nasukanom brodu kod Mauricijusa