Mast na feti kruha ili verzot s čvarcima - Kušajte na pulskom dvadesetom UcvirkenFestu

PULA - U subotu, 11. veljače 2023. godine na pulskoj tržnici održat će se dvadeseti po redu UcvirkenFest.

Na štandovima pored zgrade posjetitelji će moći degustirati i kupiti čvarke od nekoliko proizvođača, ali i druge suhomesnate proizvode. Udruga Panonija donosi slavonske suhomesnate delicije, kao i domaći proizvođači.

Gastronomsku manifestaciju posvećenu čvarku/ucvirku, prvoj pučkoj prerađevini od svinjskog mesa – 20. UcvirkenFest organizira Tržnica d.o.o. Pula uz podršku Turističke zajednice grada Pule.

Za UcvirkenFest, gastro priredbu posvećenu čvarku, žmari, ucvirku, ciccioli, kuhat će se u velikoj pulskoj padeli: verzota s krumpirima i ucvirkima. Uz Budimira Žižovića i gastro tim Rock Caffea bit će to jedan poseban gastro doživljaj.

Pored glavnog jela bit će u ponudi i degustacija tradicionalnog pučkog priloga - feta kruha s masti. Pripremat će se oko 500 obroka glavnog jela, a degustacija priloga i glavnog jela je besplatna.

Za glazbeni ugođaj na subotnje jutro pobrinut će se Irena i Mauro Giorgi.

Godine 2002. Ucvirkenfest pokrenuli su Budimir Žižović i Alfredo Kocijančić. Prve dvije godine domaćin je bio restoran Stari grad 02 u Puli, a kasnije je Fest gostovao diljem Istre u restoranima, konobama i seoskim turističkim domaćinstvima. U toj misiji na vidjelo su izašla brojna zaboravljena jela od čvaraka i sa čvarcima. Gosti manifestacije dolazili su sa svojim čvarcima iz svih krajeva Hrvatske.

Istra je, naime, jedina regija u Hrvatskoj koja ima toliko mnogo tradicionalnih jela vezanih za žmare/ocvike.

Posljednjih godina UcvirkenFest se redovito održava na pulskoj tržnici.

I.G.