Masovno se u Europu uvozi ruski ukapljeni plin

Najznačajniji europski LNG terminal, onaj u Zeebrugeu u Belgiji prepun je ruskog LNG-a. U prvih 11 mjeseci 2023., 51% ukapljenog prirodnog plina (LNG) koji je stigao tankerima u Zeebrugge došao je iz Rusije, prema podacima Federalne javne službe (FPS) za gospodarstvo.

Belgija je prošle godine ukupno uvezla 120 TWh LNG-a, prema podacima operatera plinske mreže Fluxysa, a od toga 29% ih je došlo iz Katara, a 15% iz SAD-a, prenosi Energetika.

Međutim, FPS Economy primjećuje da je "značajan dio" ruskog LNG-a koji stiže u Zeebrugge namijenjen prekrcaju i odmah odlazi brodom na druga odredišta. Do studenog 2023. četvrtina LNG-a koji je stigao u belgijsku luku ponovno je izvezena brodom ili kamionom.

Belgija, veliki izvoznik plina

Brojke Fluxysa također pokazuju da je prošle godine Belgija izvezla više nego dvostruko više plina u druge zemlje nego što je potrošila (čak 357 TWh), a Njemačka je vodeća destinacija s 212 TWh. Ukupna potrošnja plina lani je pala na 152,1 TWh, što je najniža razina od 1997. godine.

U kolovozu je nevladina organizacija Global Witness otkrila da je Europa uvezla više LNG-a 2023. u usporedbi s 2022., a Belgija je treći najveći kupac u EU-u. U listopadu je oko 20 ukrajinskih i belgijskih organizacija prosvjedovalo u Bruxellesu, pozivajući na europsku zabranu prekrcaja ruskog LNG-a. Europska unija postavila je cilj postupnog ukidanja uvoza plina iz Rusije do 2027.

Unatoč toj ambiciji, rekordna količina od gotovo 4,3 milijuna kubičnih metara ruskog LNG-a prošla je prošle godine kroz LNG terminal Zeebrugge. Luke u Francuskoj i Španolskoj nastavile su s prekrcajem ruskog LNG-a, a Nizozemska i Velika Britanija su zabranile tu praksu, javlja agencija Belga, prenosi Energetika.

I.N.