Masline su obrane, površine su zazelenjene, a Murter je čišći

MURTER - Petnaest mladih Europljana odlučilo je svoj listopad provesti u Murteru. Trenutno broje svoje zadnje dane na ovom prekrasnom otoku, a sa njega će otići bogatiji nego što su došli. Ne materijalno bogatiji jer su na Murter došli kao volonteri već duhovno i iskustveno bogatiji jer su od Murtera dobili ono najbolje što jedan mladi čovjek može dobiti.

Kad je čovjek u kontaktu sa plodovima svoga rada, kada je dio procesa od samog početka nečega pa do finalnog rezultata, to ga čini bogatijim, svjesnijim i na taj način postaje puno povezaniji sa samim sobom, sa ljudima sa kojima radi i sa zemljom po kojoj hoda.

A volonteri koji su se kroz program Europskih snaga solidarnosti našli u Murteru doživjeli su upravo to tijekom svojih radnih akcija. Tako su oni uređivali staze Colentuma, radili akcije čišćenja po Murterskim škojima i na potezu Tisno-Betina, sadili murve i lovore kod murterske osnovne škole, pomogli u branju maslina jednom starijem paru iz Murtera. Uz to su se neformalno obrazovali o ekološkim temama, ali i međusobno dijelili svoje talente, vještine i interese.

Imali su oni vremena i za šetnje, zalaske sunca, večere, druženja.

Nakon ovih mjesec dana kada pogledaju iza sebe mogu reći da su ostavili ovaj djelić svijeta boljim nego su ga zatekli. I to mogu reći s pravom jer masline su obrane, površine su zazelenjene, a Murter je čišći.

Svake godine naša udruga Argonauta ugosti ovakvu grupu mladih volontera i svake godine u jesen osjetimo veliko zadovoljstvo što smo još jedan Island Extravaganza projekt uspješno priveli kraju i što smo imali prilike ugostiti i voditi ove mlade ljude kroz iskustvo za koje znamo da ih obogaćuje na svim razinama.

Ovogodišnja avantura polako završava, a mi se već veselimo idućoj, 2024. sa novih 15ak mladih koji će, nadamo se također sa Murtera otići kao bogatiji ljudi.

Suzana Suman