Marković o promjeni zakona: ''Nova privatizacija i kolonizacija pomorskog dobra''

Nizu reakcija poput one Pokreta otoka kojom su se žustro usprotivili najavljenoj promjeni Zakona o pomorskom dobru o ograđivanju plaža i naplati, pridružila se i gradonačelnica Supetra Ivana Marković.  

-Prošli su me trnci već na samom početku čitanja, a bez da sam uopće došla do prvog članka Zakona - navela je u priopćenju. Oštro se osvrnula na argumentaciju nadležnih, da se ''donošenjem novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama stvaraju uvjeti za brži i uspješniji gospodarski razvitak RH kao pomorske zemlje, te uvjeti za ulaganja na pomorskom dobru.''

Bez ikakvih drugih tumačenja, u našem slučaju Marković to gotovo sigurno čita kao olakšavanje novih devastacija pomorskog dobra, te novu privatizaciju i kolonizaciju pomorskog dobra, s obzirom na to da smo spremni na sve u svrhu 'razvoja' i 'boljitka turizama' na račun 'zapošljavanja' i 'rekordnih brojki'.

Posebno je osupnuta člankom 7. nacrta kojim se, piše, uvodi nevjerojatna promjena - pomorsko dobro se daje na upravljanje vladi RH umjesto DORH-u, tj. vladi koja je provela privatizaciju svega što je vrijedilo u ovoj državi, a sada bi samostalno, bez kontrole i ovisno o volji premijera ucrtavala pomorsko dobro, granice, odobravali koncesije, zatvarali plaže i slično.

Daljnje čitanje zakona izazvalo je još veću nervozu i nelagodu, piše Marković. Dodaje kako ne dolazi u obzir da će u Supetru pristati na ono što dosad po zakonu hotelima nije bilo moguće - povezivanje, zatvaranje i naplata javnih plaža kao 'funkcionalne gospodarske cjeline'.  

-Službeni podaci vladinih organizacija u Italiji pokazuju da je gotovo 43 posto pješčanih plaža privatizirano od raznih resorta, kampova. Mi u Supetru jako dobro znamo kako se pokušalo i pokušava plaže privatizirati, a ovaj novi Zakon će to omogućiti bez problema. Ne dolazi u obzir da ćemo pristati na ovo - na kraju je zaključila.

Index/V.K.