MARJANE MARJANE - kupališta u lošem stanju, puno nelegalnih građevina i problem s kadrom Javne ustanove!

SPLIT - Najkritičnije su izgleda plaže Bene, Kašjuni i Ježinac, mada bolje nisu ni Prva voda ili Zvončac, a naokolo strši preko 100 nelegalnih građevina.

Ravnatelj Javne ustanove Park šuma Marjan Marko Pejnović u razgovoru za Dalmaciju danas nije štedio ni trenutačno stanje ni "sam sebe". Jasno je kako stanje na Marjanu i nije na razini i potrebno je puno posla. Na ovoj je poziciji nešto više od godinu dana i nezadovoljan je mnogim stvarima s kojima treba izaći na kraj.

Plaže,plaže...

Odsustvo bilo kakvog sadržaja, odroni, fekalije, nelegalne građevine, neupotrebljivost, loše održavane plaže pod koncesijom...Ovako izgleda stvarnost kupališta na Marjanu.

- Najveći problem je na području plaže Ježinac. Javna ustanova je ta koja mora upozoriti i zatražiti rješavanje uočene neprimjerene situacije. Konkretno za plažu Ježinac je sporno tko treba sanirati doslovno razoreni dio plaže, Grad Split ili Županija. Mogu slobodno kazati da su plaže u koncesiji Bene i Kašjuni najlošije održavane plaže koje su višestruko izašle iz svih okvira i pravila koncesije, ali nadležne institucije ne žele oduzeti ili poništiti te koncesije. Planira se uređenje plaže na Prvoj vodi i Kašteletu, dok su za plaže Kašjuni i Bene pokrenuti postupci radi nepridržavanja osnovnih uvjeta iz odluke o koncesiji - ističe Pejnović.

Foto:YouTube/Screenshot

Ilegalne građevine...

Na Marjanu i oko njega ima ih više od 100, negdje su to "potleušice" u kojima stoji alat, no negdje se radi i o pravim vilama. Nikad legaliziranima, naravno.

- U tijeku izrade Plana upravljanja izrađena je i analiza nezakonitih građevina na području Park-šume Marjan za koje postoji dokaz o nelegalnosti te je evidentirano 114 nezakonito izgrađenih građevina. Za većinu zahtjeva za legalizaciju je izdano rješenje kojim se odbija legalizacija, a preostalo je još 10-ak predmeta za rješavanje. Nakon odbijanja zahtjeva za legalizaciju postoji mogućnost žalbe, ali se pokazalo da su žalbe bespredmetne, jer u Park-šumi Marjan legalizacija nije moguća - nastavlja na ovu temu ravnatelj koji se žali i kako ima problema s vlasnicima privatnih posjednika zemljišta na Marjanu. Oni naime inzistiraju na slobodnom pristupu vozilima do svog zemljišta.

- Nastojat će se ovaj problem riješiti na način koji prvenstveno štiti prirodu, a ne interese pojedinaca. Javna ustanova osnovana je da bi štitila i očuvala zaštićeni dio prirode kojim upravlja. Posjednici zemljišta imaju i imat će slobodan pristup svojim zemljištima, ali ne i neograničen pristup vozilima, odlučan je Marko Pejnović.

A, tko će čuvati prirodu?

Odlučio je dakle ravnatelj Pejnović prvenstveno čuvati prirodu no, i tu prirodu netko fizički čuvati treba. I tu dolazimo do problema s kadrovima. U ovom trenutku na Marjanu ne postoji niti glavni čuvar prirode.

- Natječaj za glavnog čuvara prirode, još ne može biti raspisan, jer je glavni čuvar prirode, od kada mu je uručen otkaz ugovora o radu, na bolovanju. U ovom trenutku imamo jednog čuvara prirode dok za drugog još uvijek traje postupak imenovanja, tako da vjerujem da će tijekom 2024. služba čuvara prirode biti dobro ekipirana s čuvarima koji znaju što se očekuje od njih, a to je prvenstveno rano otkrivanje i sankcioniranje bespravne gradnje - optimističan je "friški" ravnatelj. Sretno mu bilo, ima tu posla.

J.T.

Pročitajte još:

Nitko ne želi biti čuvar prirode na Marjanu - “premala je to plaća za previše gnjavaže!”
Posao je to koji za malu plaću nudi hrpu stresa, “igranja policajca” i naplaćivanja novčanih kazni. Čini se da ovo za mnoge i nije kombinacija iz snova. Samo devet osoba izrazilo je želju Upravnom vijeću da budu čuvari prirode u Javnoj ustanovi Park šuma Marjan. Od njih devet