MARIKULTURA Uzgoj jakobove kapice – Hrvatska propušta prigodu za zaradu

Jakobova kapica je školjkaš bijelo-žute boje s jedne i tamno smeđe s druge, naraste do 20 centimetara. Živi na pjeskovitim dnima do 30 metara dubine, uglavnom blizu izvora slatke vode. Mrijesti se krajem proljeća i ljeti.

Trenutno u Jadranu se uzgaja u Italiji s tim da se mlađ prikuplja iz divljine i uzgaja do konzumne veličine. Planktonski stadij traje 3-4 tjedna nakon kojeg se jedinka spušta na dno. Nakon prikupljanja mlađ se stavlja u košare gdje rastu 2 godine kada idu u  prodaju. U toplijim morima brže rastu.

U Republici Hrvatskoj ne postoji niti jedno uzgajalište iako je tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća pokušalo s uzgojem na šibenskom području. Visoka cijena i slaba ponuda na tržištu čine ovu vrstu jako primamljivom u marikulturi uz mogućnost uzgoja drugih vrsta iz ove porodice.

Antonio Longin, 2 godina diplomskog studija Marikultura, Sveučilište u Dubrovniku

Iz serijala članaka napisanih u suradnji sa studentima i profesorima studija Marikulture Sveučilišta u Dubrovniku

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Gratinirane jakobove kapice (St. Jacques)