Marić demantirao šefa uprave Brodosplita – Nema rješenja, situacija je složena

Potpredsjednik vlade i ministar financija Zdravko Marić demantirao je izjavu predsjednika Uprave Brodosplita Tomislava Debeljaka da se pronašlo rješenje za Brodosplit, pri čemu je Marić poručio da su razgovori u tijeku, a da je situacija vrlo složena.

– Nažalost moram reći da nije nikakav dogovor postignut, to moram demantirati. Razgovori su u tijeku – rekao je Marić ispred Ministarstva financija gdje je dao izjavu za medije u povodu najnovije ocjene hrvatskog kreditnog rejtinga agencije Fitch.

Istaknuo je da je cijela situacija vrlo složena, a da se u proteklih nekoliko dana i tjedana dodatno usložila, što se odnosi na otvaranja predstečajnih nagodbi, koje impliciraju i dodatnu proceduralnu, “ali prije svega vremensku komponentu u smislu odobravanja i režima državnih potpora”.

S druge strane, rekao je Marić, u Ministarstvu financija se proteklih dana analizira i zahtjev za protestirano jamstvo, dakle njegova tehnička, pravna i financijska opravdanost.

– To je jedan novi moment koji uzimamo u obzir. Na tom tragu su i naši razgovori i suradnja s HBOR-om, koji je tu uvijek na dispoziciji. Meni je žao kad se iz određenih razgovora, postavljenih pitanja, dobivenih odgovora vuku ovakve vrste zaključaka – izjavio je Marić.

Kazao je i da ne želi govoriti o tome je li situacija bliža ili dalja od dogovora, jer je jako još puno toga otvoreno da bi se mogao prejudicirati ishod, no i apostrofirao da se od prvog dana problemu nisu okrenula leđa, prenosi Index.hr

– U konačnici, mi još uvijek nemamo jasnu sliku svih elemenata koji bi nam trebali pomoći da vidimo je li taj poslovni model kao takav održiv – izjavio je Marić. Dodao je da HBOR vrlo odgovorno pristupa svom poslu te mu je stoga i žao da je izložen “takvim vrstama pritiska”, a samo zato što pokazuje dobru volju.

Debeljak jutros rekao da se pronašlo rješenje

Predsjednik Uprave DIV Grupe i Brodosplita Tomislav Debeljak izjavio je jutros za N1 televiziju da se pronašlo rješenje i da će problem Brodosplita biti riješen za tri mjeseca. – Prije dva dana smo imali u HBOR-u sastanak, slavodobitno smo riješili problem, da kažemo svima skupa da će problem biti riješen za tri mjeseca – izjavio je Debeljak.

Brodosplit je krajem ožujka izvijestio da mu je trenutno blokirano 60 milijuna eura, zbog financiranja gradnje dva broda sredstvima VTB Europe, banke u ruskom vlasništvu sa sjedištem u Frankfurtu.

– Ta banka, zbog činjenice da joj je vlasnik VTB Rusija, podliježe značajnim ograničenjima i restrikcijama, koje su zbog rata u Ukrajini nedavno uvedene. Situacija u kojoj smo se našli je izuzetno dramatična, jer je VTB zaustavio sve daljnje isplate po svim kreditima zbog situacije u Ukrajini, što nas je zablokiralo – pojasnio je tada Debeljak.

Stoga, iz splitskog škvera su apelirali na vladu da podrži DIV-ov prijedlog, odnosno da se krediti refinanciraju sredstvima Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) komercijalnim uvjetima, s tim da bi jedan od tih kredita trebao u potpunosti biti vraćen do kraja godine, a drugi na duže razdoblje, što bi naposljetku omogućilo normalno funkcioniranje Brodosplita.

Debeljak je ranije ovog tjedna splitskom Trgovačkom sudu podnio novi zahtjev za predstečaj splitskog škvera i to nakon što mu je prvi zahtjev odbijen zbog proceduralne pogreške. Kako se tada moglo neslužbeno čuti, HBOR je izrazio spremnost kreditirati Brodosplit, no i da se još uvijek čeka odluka vlade. HBOR nije odgovorio na upit za komentar tih tvrdnji.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Odbijen zahtjev Brodosplita za predstečajem jer je Debeljak napravio administrativnu grešku