MAMA ŠČ! Virski Barišići idu autostopom do Liverpoola bodriti Let 3!

VIR - Virski Barišići bez sumnje su potpuno luckasti, na nepredvidivo predivan način. Marica i Mijat zajedno imaju tek nešto manje od 150 godina, a u nedjelju će, u još neodređeno vrijeme i ako ne opali grom iz vedra neba, ili se ne izgube već kod na prvom skretanju kod Nina, krenuti autostopom kako bi ostvarili svoju novu životnu misiju – odlazak u Liverpool te kao dio tima riječkog benda Let 3, sudjelovanje na Eurosongu.

– Nemamo ulaznice za Eurosong, a nemamo ni neki precizni plan. Idemo autostopom prema Rijeci, a onda dalje prema Beogradu. Pratimo hodogram Leta 3, ali kako oni nakon Beograda idu u Ukrajinu, mi ćemo okolo prema Liverpoolu. Stopirat ćemo i avion ako treba – kaže potpuno zanesena Marica.

Foto: Kažimir Škrbić

Srećom po Barišiće, na dalek i neizvjestan put prema gradu The Beatlesa s njima je krenuo i službeni fotograf, zapravo njihov podstanar i kućni majstor Piksi. S vremena na vrijeme Piksi će bilježiti njihovo napredovanje tijekom putovanja, a pravu ulogu odigrat će u komunikaciji s Europljanima i Englezima. Marica je profesorica ruskog i njemačkog, ali ne govori engleski, pa će Piksi, veteran volontiranja u afričkim misijama, još biti i službeni prevoditelj.

Foto: Kažimir Škrbić

Ipak, ova misija Barišića kojom žele ponoviti stopiranje iz mladosti kada su prokrstarili Europom i upoznali Micka Jaggera u avionu, nije bez ozbiljnih opasnosti. Mijat je tako nedavno jedva živ bio ostao. Barišići su u svojoj kući bili ugostili Ljudmilu i Mihajla Rymika, ukrajinski par, pa im je Mihajlo iz zahvalnosti skuhao ukrajinsku verziju boršča. Kako Mijat inače ima problema s tlakom, puna tri pjata boršča doveli su Hitnu na Vir, a Mijata u Opću bolnicu Zadar. Iako se uspješno oporavio, zabrinutost nekako visi u zraku.

– Ma sve je pod kontrolom, uostalom jednom se živi – govori također zaneseni Mijat, koji ne propušta priliku spomenuti kako je na Dan planeta Zemlje izradio novi ekološki projekt koji će predstaviti nakon povratka iz Liverpoola.

– Planiramo ostati duže ako Let 3 uđe u finale, posjetiti Liverpool Beatles Museum i zabaviti se kao nekad u mladosti. Mi smo bili sretna hipi socijalistička generacija – ponosno ističe Marica. Za put su se Barišići svakako spremili. Dobili su velike i dizajnirane ruksake s prepoznatljivim oznakama I love Vir i Mama ŠČ, isto takve majice, a ruksak su napunili uspomenama iz mladosti: fotografijama sa stopiranja i Jaggerovim potpisom. Na novu avanturu života kreću u nedjelju, u još neodređeno vrijeme, ali tko će znati te mlade…

Kažimir Škrbić