MALO POZITIVE Hrvatsko gospodarstvo bilježi najveći rast od 1996. godine

Dobre vijesti stižu nam iz Državnog zavoda za statistiku, koji je objavio podatak kako je hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo za 16,1% na godišnjoj razini, što je prvi rast nakon četiri kvartala pada, i najveći rast od 1996. godine od kada DZS prati te podatke.

Ističu kako je ovakav rast gospodarskih aktivnosti posljedica, između ostalog, niske baze jer je u drugom tromjesečju prošle godine zbog provođenja epidemioloških mjera i zatvaranja gospodarstva zabilježen rekordan pad BDP-a od 14,4% na godišnjoj razini. Na razini cijele prošle godine gospodarski pad iznosio je 8 posto, ističu iz Državnog zavoda za statistiku.

Rast domaćeg gospodarstva posljedice je i rasta osobne potrošnje. Prema podacima DZS-a, potrošnja kućanstava porasla je u proteklom kvartalu za 145 u odnosu na isto razdoblje lani, a porastao je i izvoz roba i usluga na godišnjoj razini i to za 40.9%.

Izvoz roba porastao je za 35.2%, a usluga za čak 56.3%, prije svega zbog ovogodišnjeg oporavka turizma. Narasla je i državna potrošnja koja na godišnjoj razini iznosi 4%.

Narastao je i uvoz – roba za 30.5%, a usluga za 28.9%. U proteklom tromjesečju narasle su i bruto investicije u fiksni kapital i to za 18,3% na godišnjoj razini. Samo za usporedbu, u prethodnom kvartalu taj je rast iznosio svega 4,6%.

Inače, prema podacima Eurostata, u drugom tromjesečju 2021. godine rast sezonski prilagođenog BDP-a u EU iznosio je 13.2 posto na godišnjoj razini, a 1.9 posto na kvartalnoj razini.

K.B.