Mala škola udičarenja u Cresu

CRES – Mala škola udičarenja za djecu u organizaciji ŠRD  Parangal, započela je s radom u subotu 17. srpnja. Športsko ribolovno društvo Parangal je ujedno i najstarija udruga na otoku Cresu  koja je 30. ožujka ove godine proslavila 65 obljetnicu aktivnog rada. Mala škola udičarenja je društveni  program proveden u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva  u sklopu Programa Aktivni u zajednici uz programsku suradnju i financijsku podršku  Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Sam koncept rada Male škole udičarenja zamišljen je kroz set od četiri predavanja / radionica  u trajanju od sat vremena i završnog Natjecanja u udičarenju. Obzirom na epidemiološku  sliku organiziran je rad u tri grupe po 7 polaznika. Zanimljiva činjenica jest da među  polaznicima imamo 9 djevojčica.

Isto tako smatramo bitnim naglasiti kako polaznici nisu  isključivo djeca s otoka. Među polaznicima imamo Riječana, Zagrepčana ali i polaznika  osnovne škole u Italiji. Prostor za održavanje škole ustupila je Zajednica Talijana iz Cresa.

Na predavanju smo naučili nešto više o ribama našeg porta i škoja. Koje su najčešde ribe u  našem portu, kako ih uloviti, koju ješku najbolje koristiti. Radionice su započele s kratkim  uvodom o potrebi očuvanja mora i podmorja. Polaznici su vrlo brzo shvatili pravila ribolova i  vjerujemo kako de sad prenosti svoja saznanja dalje i postati pravi čuvari bioraznolikosti. Na  radionicama smo fokusirani na učenje vezanja udica.

Na posljednjoj radionici polaznici de  trebati zavezati udicu i pripremiti sav potreban alat za sudjelovanje na Natjecanju u  udičarenju za polaznike Male škole udičarenja. Navedeno Natjecanje bit de ujedno i završni  dio Male škole udičarenja gdje de polaznici imati priliku pokazati naučeno. Po završetku  Natjecanja svi polaznici dobit de uvjerenje o završenoj Maloj školi za udičarenje a najbolji  dobit de i medalje.

Sav materijal za svakog sudionika osiguran od strane ŠRD  Parangala i trgovine ribolovnom opremom Max Fishing iz Cresa. Nema kotizacije za  sudjelovanje. Predavači su domadi ljudi iz Cresa, članovi ŠRD Parangala, redom zaljubljenici u  more, udičarenje i podvodni ribolov.

D.G.