Mala Nina iz Lapada napravila crkvu svetog Vlaha od 9 tisuća kockica

Nina Šimunović, jedanaestogodišnja djevojčica iz Lapada, složila je najljepši sakralni objekt u Gradu, crkvu svetog Vlaha. Za ovaj nemali pothvat, trebala su joj tri mjeseca, 9 tisuća kockica, jedna Kockus edukacija i mrvica upornosti.

Dok ne slaže fantastične kreacije od kockica, u slobodno vrijeme bavi se plesom i crtanjem, a iz čistog užitka skuplja i Pokemon karte, kako pišu iz Kockusa. Ako kod kuće imate viška karata s kojima ne možete izaći na kraj, javite se Nini, ona će ih rado dodati u svoju kolekciju, piše DUlist.

- Odlučila sam složiti crkvu svetog Vlaha jer je on zaštitnik Dubrovnika. Počela sam slagati tijekom ljetnih praznika, na prvim satima Kockus edukacije, a završila tek početkom listopada. Ono što me motiviralo preko tri mjeseca je što sam htjela vidjeti kako će crkva izgledati kada bude gotova. Najzabavnije mi je bilo slagati unutrašnjost, a najteža za slagati mi je bila kupola crkve. Što je iduće? Ovaj projekt me dosta okupirao tako da zasada mislim odmoriti, a kada smislim novi projekt, sigurno će biti jednostavniji – kazala je Nina.

O kreaciji je napisano sljedeće: Crkva sv. Vlaha je izgrađena u karakterističnom venecijanskom stilu, križni tlocrt s kupolom i kipovima na pročelju i portalima. Zaglavni kamen lučnog nadvoja krasi glava kerubina, dok su iznad njega na pročelju tri anđela, dva u sjedećoj pozi, a jedan stojeći na središnjem postolju. Rubove balustrada ukrašavaju personifikacije Vjere i Nade, dok se na središnjem dijelu uzdiže kip zaštitnika, s obveznom mitrom i modelom Grada. Do volumne unutrašnjosti crkve vode pročelni i dva bočna ulaza, smješteni pravilno na osima tlocrtnog križa. Požar i izbor venecijanskog arhitekta rezultirali su time da Grad danas krasi jedan od najosebujnijih kockastih spomenika baroknog stila na hrvatskoj obali Jadrana.

Fotografije kreacije možete pogledati na stranicama ‘Kockusa’.

A.B.