Mala istarska općina sve je naseljenija i poželjnija za život

BALE - Općina Bale. Mala općina u Istri, sve poželjnija za život. Ovdje broj stanovnika stalno raste, a sve je više i djece. I građevinsko zemljište sve je skuplje, no mlade obitelji parcele mogu dobiti vrlo povoljno.

Ana Grabovac s obitelji se doselila u Bale prije godinu dana, kako bi riješili stambeno pitanje.

- Ja sam došla iz Svetoga Petra u Šumi, moj suprug iz Petrinje i sad smo tu Baljani - priča Ana.

Jer Bale su mladim obiteljima dale pravo gradnje obiteljske kuće na općinskom zemljištu za kunu.

- Dosta se njih raspituje kako smo uspjeli, kako bi i oni možda mogli. Rodbina? Njima je svima super - kazala je Grabovac.

Kuću je tako izgradilo 30-ak mladih obitelji. U pripremi je još 20 parcela. Zainteresiranih za gradnju gotovo je 10 puta više.

- Pogura vas. Ne morate kupovati parcelu tko je manje kreditno sposoban. Pomogne vam jer vam trebaju samo novci za izgradnju kuće - rekao je Matej Dubinko iz Bala.

Građevinskog je zemljišta sve manje. Općina ga prodaje za 170 eura po četvornom metru. Građani još i skuplje. Ovdje investirati žele mnogi.

- Imamo, neću ih imenovati, jako puno nogometaša, estrade pa do poduzetnika i influencera tako da imamo dosta ljudi da kupuju - rekao je Edi Pastrovicchio, načelnik Bala.

Svi su u Balama prepoznali mjesto ugodno za život.

Gospođa Radana doselila se iz Zagreba. U udruzi umirovljenika kukiča, pjeva, prodaje rukotvorine u humanitarne svrhe.

- Ovo liječi. Ovo veseli. Ovo je takav polet da se svakome život produži za 20 godina - kazala je Radana Grujić.

Privlače Bale i kapital. Vlasnik obiteljskog hotela ulaže 900 tisuća eura u opremanje ginekološke, dermatološke i stomatološke ordinacije.

- Bale zato što smo već prije deset godina prepoznali projekt "Bale-grad hotel" i onda smo vidjeli da moramo dalje tj. zdravstveni turizam - objasnio je za Središnji dnevnik poduzetnik iz Bala Lutvija Murić.

Bale svoj razvoj planiraju uravnoteženo i osmišljeno. Žele dosegnuti 1500 stanovnika. To bi, smatraju, bilo idealno da škole i vrtići budu puni i da mjesto živi.

I.G.