Makete brodova kojima su Istrani prvi put oplovili svijet i otkrili Zemlju Franje Josipa

PULA - U utorak, 9. svibnja, otvara se pulski Aquarium u posve novom ruhu. Utvrda Verudela dobiva pomorsku zbirku s 2000 eksponata iz Galleriona u Novigradu.

Utvrda Verudela dobiva prekrasnu pomorsku zbirku s 2.000 eksponata iz Galleriona u Novigradu i ona sada postaje trajna pulska zbirka unutar Aquariuma. Kolekcija je to koju je Sergio Gobbo godinama skupljao i sada je postavljena duž prostranog hodnika povijesne utvrde iz 1886. godine.

Makete dužine tri metra, a ima ih 50, realno prikazuju izgled povijesnih brodova, a mnogi od njih imaju povijesni značaj za Istru.

U Puli je izložena maketa broda kojim su Istrani prvi put otplovili svijet, do onog kojim je otkrivena Zemlja Franje Josipa te plovila potopljenih u ratnim djelovanjima na kojima su izgubili život deseci Istrana: Viribus Unitis i Roma, posljednji admiralski ratni brodovi Austro-Ugarske Monarhije i Kraljevine Italije, prenosi Glas Istre.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Rusi pronašli bačve i kobasice koje su na Arktiku 1872. godine ostavili Hrvati | | Morski HR
Davne 1872. godine iz Bremerhavena je pod vodstvom Carla Weyprechta i Juliusa Payera isplovio austrougarski bark škuna imena “Admiral Tegetthoff” na polarnu ekspediciju. Od 24 člana posade n