Makarski HGSS-ovci ovaj vikend imali niz intervencija – Kuća na Biokovu pokazala se kao pun pogodak

MAKARSKA – Otkako su makarski HGSS-ovci na Biokovu dobili planinarsku kuću za hitne intervencije, gotovo da ne prođe smjena, a da im netko ne pokuca na ta vrata. Tako je bilo i prethodnog vikenda.

U petak navečer, oko 21:30 na vrata dežurne ekipe u HGSS-ovoj kući na Biokovu pokucala je skupina stranih državljana koji su u naručju nosili djevojčicu u polusvjesnom stanju zbog udarca konja u desnu stranu prsnog koša. Djevojčica je uz to bila i pothlađena, a nakon što su je spašavatelji utoplili i stabilizirali, pozvana je HMS iz Makarske koja je do kuće stigla u pratnji HGSS-ovog vozila u 22:20.

Foto: HGSS Makarska

Otkako je HGSS stanica Makarska završila projekt kuće na Biokovu, gotovo svaka smjena je imala neku vrstu intervencije što je pokazatelj da izgradnja kuće HGSS-a na Biokovu daje izvrsne rezultate kako u prevenciji tako i u spašavanju. Djevojčica je inače dobro i na putu je oporavka, izvijestili su HGSS-ovci.

Akcije je bilo i u nedjelju oko podneva kada je na dežurni telefon HGSS stanice Makarska stigla dojava o unesrećenom stranom državljaninu koji je, spuštajući se prema Modrom jezeru u Imotskom, ozlijedio koljeno i gležanj. Odmah po dojavi na teren izlazi 11 spašavatelja HGSS stanice Makarska koji stižu do unesrećenog u 12:45 sati te utvrđuju iščašenje gležnja i mogući lom istog. Nakon imobilizacije ozlijede kreće transport unesrećenog prema izlazu iz Modrog jezera u kojem pomažu i dva policijska službenika PGP Imotski. Unesrećeni je predan HMS Imotski u 13:25 sati.

Makarski HGSS-ovci sudjelovali su i u opsežnoj potrazi za ocem i maloljetnim sinom, također strancima, koji su se tijekom vikenda usred bure otisnuli na daskama za veslanje na otvoreno more. Srećom, i ova priča je imala sretan završetak.

K.B.