Makarska je drugi grad u Hrvatskoj, nakon Splita, koji će lokalne medije ubuduće financirati putem Javnog poziva

MAKARSKA - Grad Makarska drugi je grad u Hrvatskoj, nakon Splita, koji će lokalne medije ubuduće financirati putem Javnog poziva, a prema modelu i preporukama Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Visina odobrenih sredstava temeljit će se na stručnoj evaluaciji Povjerenstva u kojem će sjediti predstavnici HND-a i Grada Makarske, a sredstva će se dodjeljivati po propisanim kriterijima i ovisit će, između ostalog, o kvaliteti, opsegu i dostupnosti medijskih sadržaja koji obrađuju lokalne teme važne za život u gradu Makarskoj.

Prijedlog pravilnika dostupan je na službenim internetskim stranicama Grada Makarske.

Projekt Modeli financiranja lokalnih medija nastao je u suradnji HND-a i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) a uz financijsku podršku Fonda za aktivno građanstvo (Active Citizen Fund).

U sklopu projekta prošle godine provedeno je istraživanje koje je pokazalo da se u velikom broju općina i gradova mediji financiraju netransparentno i bez jasnih kriterija a što je dovodilo do financijsko interesnih odnosa vlasti i  medija, pri čemu se potpuno zanemarivao javni interes.

Cilj uvođenja modela financiranja u suradnji sa strukovnom organizacijom je poboljšati kvalitetu i transparentnost javnog financiranja medija.

- Novac građana ne smije se dodjeljivati bez jasnih kriterija i to načelo treba važiti za sve pa tako i za medije, a što dosada nije bio slučaj. Uvažavajući njihovu važnu društvenu ulogu odlučili smo se na suradnju s HND-om i prihvatili modele financiranja koje je odredila struka. Na ovaj način po prvi put građanima dajemo detaljan uvid koliko i za koju namjenu će određeni medij dobiti sredstava iz gradskog proračuna, a s druge strane, pomažemo postojećim lokalnim medijima da svoje programske osnove podignu na višu razinu i u sadržajnom i u tehnološkom smislu, te potičemo otvaranje novih lokalnih medija i poduzetništva - izjavio je gradonačelnik Makarske Zoran Paunović.

I.G.