Makaranin spasio dvije češke djevojčice i odbio nagradu: "Nismo ih spašavali radi domjenka i komada kartona!"

MAKARSKA - U Dubrovniku je prije nekoliko dana održana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika, koja se od 1966.godine tradicionalno dodjeljuju za spašavanja na moru. Priznanja su podijeljena u pojedinačnoj i grupnoj konkurenciji, u prvoj je Puljanin Branislav Danevski nagrađen za spašavanje dvije nautičarke čija se jedrilica prevrnula nedaleko od Pule, dok je u grupnoj konkurenciji nagrađena posada grčkog LNG tankera “Gaslong Glasgow” pod zapovjedništvom zadarskog kapetana Alena Gospića, koja je u studenom 2021. u blizini Kube spasila 17 kubanskih migranata.

Ove godine su se među nominiranima našli i Makarani: Goran Vranješ, Marin Puharić i Marijo Prnjak, koji su pred Uskrs herojski spasili dvije češke djevojčice koje je bura zajedno s daskom na kojoj su sjedile odnijela prema bračkom kanalu.

VIDEO: DRAMA KOD MAKARSKE Mladići spasili dvije pothlađene Čehinje, odnijela ih orkanska bura! | | Morski HR
Prava drama odvijala se danas kod svjetionika Sveti Petar u Makarskoj. Na oko 1000 metera od obale, u poslijepodnevnim satima na dasci za surfanje ostale su zarobljene dvije mlade Čehinje

Podsjetimo, djevojčice je tada s obale primjetila Nina Dimkovska i obavijestila svog momka Gorana Vranješa da se radi o ozbiljnoj situaciji i da ih je bura već odnijela predaleko u Brački kanal. Makaranin je najprije konktakrirao Lučku kapetaniju i Makarsku obalu te u kratko vrijeme se s našao Marinom Puharićem i vlasnikom broda Mariom Prnjkom u makarskoj luci odakle su isplovili tražeći dvije maloljetne Čehinje. Spašene su oko kilometar i pol od obale i to nakon samo 6-7 minuta iako ih je zbog vjetra i visokih valova bilo izuzetno teško uočiti.

Herojski čin Makarane je nominirao za Zlatnu vrpcu Vjesnika, zbog čega su sva trojica bili pozvani na dodjelu priznanja u dubrovačkom hotelu Palace. Ipak, na kraju je iza svega ostao pomalo gorak okus. Od trojice Makarana pojavila su se dvojica dok je Vranješ odbio preuzeti zahvalnicu.

Nezabilježen potez u 50 godina tradicije Plave vrpce Vjesnika

O razlozima ovog do sada nezabilježenog poteza u preko 50 godina tradicije Plave vrpce Vjesnika ispričao je za Makarsku Danas Goran Vranješ. Kaže da je više razloga zbog kojih je odlučio ignorirati dodjelu priznanja. S jedne strane, imena dobitnika su bila poznata i prije same dodjele, dok je puno veći problem, govori  Vranješ, u samim kriterijima dodjele.

– Ne bih toliko nisko pao da radi jednog komada karte, domjenka i noćenja u hotelu prodam obraz – kratko je odgovorio Goran Vranješ, kazavši kako je razočaran što se “politika i nepoštenje miješaju u sve”.

"Sramotna izjava tajnika odbora Sindikata pomoraca, očekujem ispriku!"

– Za mene je ovo sramota Sindikata pomoraca, pogotovo izjava Damira Hercega, koji je u razgovoru za televiziju naše riskiranje vlastitih života usporedio s time da je kapetan duge plovidbe riskirao karijeru ili eventualno jednu kapetansku plaću.

– Kapetanu je dužnost pomoći osobi u nevolji na moru. S druge strane mi smo obični civili koji su bili na kopnu, i sami smo dosta riskirali isplovivši u takvim uvjetima, ali da se nismo organizirali u samo nekoliko minuta, tko bi pomogao tim djevojčicama?

– Svima nama je moralna obaveza pomoći u spašavanju svakog ugroženog života, ali je van pameti da se u isti rang stavljaju zapovjednici kojima je to dužnost, s civilima koji su i sami mogli stradati ali su svejedno odlučili učiniti sve kako bi spasili nečiji život – rezignirano je kazao Vranješ.

Vranješ je za Morski HR izjavio:  

- Smatram da je Sindikat pomoraca sa izjavom na kanal RI Damira Hercega dotako dno dna. Očekujem javnu ispriku, jer uspoređivanje ugroze karijere i plaće sa ugrozom života je toliko jadno i sramotno

Više čitatelja upozorilo na "sramotnu izjavu"

Na izjavu tajnika Sindikata požalilo nam se doista više čitatelja, a izdvajamo jednu od čitateljice iz Makarske:

- Želim da objavite ovu sramotu od ovogodišnje dodjele Plave Vrpce. Naime radi se o jako lošem načinu odabira za dodjelu Plave Vrpce 2022. godine. U prilogu ću vam dostaviti video u kojem Damir Herceg kao tajnik, izjavljuje i stavlja u isti rang riskiranje vlastitog života i riskiranje karijere. To je suludo uopće uspoređivati i stavljati riskiranje karijere kao važniji čin i istog nagraditi sa Plavom Vrpcom, dok ugrožavanje vlastitog života stavljati u ponižavajući položaj.

Naime, nominirani su bili zapovjednici kojima je dužnost spasiti unesrećene osobe na moru, kako i Konvencija o spašavanju na moru nalaže, a također nominirani su bili i civili koji su se u trenutku uočavanja nesretne ugrožene osobe našli na obali. To je suludo uopće uspoređivati a kamoli dovoditi u ponižavajuči položaj civila.

Jako ponižavajuće, nepravedno i bolno za one hrabre ljude koji su riskirali vlastiti život pri spašavanju tuđeg. Smatram da je ovaj njihov način odabira jako nepravedan i zaslužuje svaku osudu! Dotaknuli su dno dna!

Zna se da je Plava Vrpca znak zahvale i znak hrabrosti pojedinaca, a ne uveličavanje pojedinca na temelju njegove karijere.

Žalosno je da je danas materijalizam osnovno sredstvo vrednovanja, a to se u ovom slučaju itekako pokazalo - napisala nam je čitateljica iz Makarske

Izjavu Damira Hercega pogledajte na donjoj snimci, a sporni dio nalazi se od 1,30 sekundi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ronilac Branislav Danevski iz Pule i zadarski kapetan Alen Gospić ovogodišnji su laureati Plave vrpce Vjesnika
Za priznanje 58. Plave vrpce Vjesnika bilo je nominirano trinaest poduhvata spašavanja ljudi i imovine – dva u pojedinačnoj i jedanaest u momčadskoj konkurenciji. Svečana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika održana je sinoć u hotelu Dubrovnik Palace u Dubrovniku. Svi nominirani dobili su plakete…
DRAMA KOD ISTRE Prevrnula se jedrilica, djevojke iz utrobe broda spašavao ronilac: “Bilo je dosta filmski!” | | Morski HR
Noćas je, oko tri sata, došlo do havarije jedrilice u pulskom akvatoriju. U njoj je, kako neslužbeno doznaje portal Istra24, bilo petero putnika. Troje ih je spasio trgovački brod koji je bio u
FOTO/VIDEO Zadarski kapetan s posadom spasio Kubance koji su šest dana plutali Meksičkim zaljevom | | Morski HR
Kapetan Joško Skoblar iz Zadra, zajedno sa svojom posadom, herojskim je činom sudjelovao u svetoj dužnosti svih pomoraca. Naime, početkom studenog ove godine, tijekom plovidbe Meksičkim zaljevom,