Madrid će imati najveću umjetnu plažu u Španjolskoj i Europi

Madrid bi 2023. trebao imati novi kompleks plaža koji će se sastojati od ogromne lagune, škole jedrenja, vodenih tobogana, barova na plaži i još mnogo toga na ogromnih čak 105.000 m2 površine.

“¡Vaya, vaya! ¡Aquí no hay playa!” – Ajde, ajde! Ovdje nema plaže! – glasi poznata španjolska pjesma The Refrescos iz 80-ih, rugajući se činjenici da je Madrid jedna od španjolskih regija najudaljenijih od obale.



Kompleks će biti udaljen samo pola sata od glavnog grada u općini Alovera u provinciji Guadalajara, koja se tehnički nalazi u regiji Castilla-La Mancha, ali Madrid je već proglasio plažu Alovera svojom.

U tijeku je izgradnja mega projekta koji će pokrivati više od 15 km² pijeska i 25 km² vode.

Cijeli kompleks plaže imat će 105.000 m2 i sadržavat će ogromnu lagunu, kao i okolni pješčani prostor.

U pješčanoj zoni predviđeno je nekoliko barova na plaži, viseće mreže za opuštanje, tereni za odbojku na pijesku i teretana na otvorenom, dok će područje lagune sadržavati razne aktivnosti poput sportova na vodi, škole jedrenja, tobogane, padobrane, zipline i manje bazene za djecu.

Ali nije sve išlo glatko. Projekt, nastao u suradnji s tvrtkom Crystal Lagoons sa sjedištem u SAD-u, bio je zaustavljan u nekoliko navrata, dijelom zbog svoje ogromne veličine, političkih rasprava i golemih troškova radova, koji se procjenjuju na 15,6 milijuna eura.

Cilj je navodno stvoriti oko 350 radnih mjesta i primati između 250.000 i 400.000 posjetitelja godišnje.

Terasa će biti ispunjena restoranima i chiringuitoima. Fotografija: Plaža Alovera.

Dok su neke od španjolskih političkih stranaka za plažu, druge su protiv, navodeći činjenicu da će se područje lagune napuniti pitkom vodom uzetom iz lokalne opskrbe.

U svoju obranu, graditelji Alovera Beacha pojašnjavaju da je količina vode slična godišnjoj potrošnji otprilike 80 domova, ali s tom razlikom što će se laguna napuniti samo jednom.

Također su rekli da će potrošiti upola manje vode u odnosu na konvencionalno navodnjavanje parkova i 40 do 50 puta manje od održavanja golf igrališta, kao i da će koristiti 100 puta manje kemikalija od uobičajenih bazena.

Kako bi dodali svoju predanost održivosti, Crystal Lagoons i Alovera Beach također će stvoriti veliki prirodni park koji okružuje kompleks, kako bi potaknuo biološku raznolikost u tom području.

Oni u Madridu koji jedva čekaju 2023. da se projekt završi, trebali bi posjetiti plažu Virgen de la Nueva nagrađenu Plavom zastavom na obali rezervoara San Martín de Valdeiglesias.

Z.G.