Luksuzna jahta ruskog milijardera pronašla utočište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Još jedna superjahta koja pripada sankcioniranom ruskom oligarhu ušla je u jednu od luka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odnosno u područje koje se smatra sigurnim utočištem za bogate Ruse bliske Vladimiru Putinu, koji su na meti međunarodnih sankcija.

Aerodinamička 156 milijuna dolara vrijedna superjahta Madame Gu, plovilo ruskog milijardera i političara Andreja Skocha, nalazi se u Port Rashidu u Dubaiju. Plovilo je nekoliko tjedana nakon početka ruske invazije na Ukrajinu nestalo s AIS sustava, no nedavno je primijećena na pristaništu pored povučenog kruzera Queen Elizabeth II u Mina Rashidu.

Skoch je od 2018. na posebnom popisu američkog ministarstva financija, koje tvrdi da ruski političar njeguje dugogodišnje veze s ruskim organiziranim kriminalnim skupinama. Skoch je sve optužbe odbacio tvrdeći da niti je povezan s ruskim podzemljem niti je ikad bio u Ukrajini.

Madame Gu nije jedina superjahta koja se nalazi na sigurnom vezu u UAE-u. Tamo je i M/Y A, elegantna moderna jahta koja pripada industrijalcu milijarderu Andreyu Melnichenku, a koja se od sredine ožujka nalazi u luci Ras al-Khaimah.

Ujedinjeni Arapski Emirati zasad su izvan dosega američkih i europskih sankcija, unatoč dugogodišnjoj bliskoj vezi s Rusijom zbog čega su UAE inzistirali da po pitanju aktualne invazije na Ukrajinu ostanu neutralni.

K.B.