LUKOBRAN U VINJERCU Kulturno dobro u potpunosti obnovljeno

VINJERAC – U prvom tjednu studenog izvršena je primopredaja radova na sanaciji lukobrana i mola u luci otvorenoj za javni promet Vinjerac u Zadarskoj županiji.

Radovi su počeli u svibnju 2020. godine, a izvođač je bila renomirana tvrtka za izvođenje pomorsko građevinskih radova Akropolis d.o.o. iz Splita.

Foto: ŽLU Zadar

Radovi su izvedeni sukladno glavnom projektu sanacije izrađenom od ureda ovlaštenog inženjera građevinarstva Željko Čirjak, dipl. ing. građ. koji je ujedno vršio i uslugu stručnog nadzora, a obzirom da je ova luka kulturno dobro, radovi su izvedeni sukladno konzervatorskim uvjetima.

Gat, odnosno lukobran koji su bili predmetom sanacije su u funkciji prihvata i priveza brodica i brodova, istezališta te zaštite luke.

Foto: ŽLU Zadar

Zatečeno stanje mula i lukobrana ukazivalo je na narušenu stabilnost i nosivost iz razloga što su se s vremenom realizirala razna oštećenja. Realizacijom sanacije lukobrana postigla se cjelovita funkcija zaštite lukobrana, a zajedno s parapetnim zidom i zaštita luke od valova.

Cijeli zahvat sanacije osigurao je stabilnost i nosivost konstrukcije, a samim time i sigurnije korištenje vezova i prometa unutar luke.

Foto: ŽLU Zadar

Projekt je financiran od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Zadarske županije i Županijske lučke uprave Zadar.

Vrijednost izvedenih radova iznosi 2.793.178,90 kn bez PDV-a, a radovi su izvršeni u ugovorenom roku.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Sanacija lukobrana i mola u luci Vinjerac, radovi vrijedni 3,5 milijuna kuna