Luka Očamčire postaje nova prijetnja, jaruža se dno, čisti okoliš...

Ukrajinska obrana i ukrajinske sabotaže prisilile su Rusiju da počne graditi novu bazu za svoju crnomorsku flotu više od 800 kilometara iza bojišnice.

Satelitske snimke pokazuju brojne nove zgrade u luci Očamčire u okupiranoj gruzijskoj regiji Abhaziji.

Čelnik ove pokrajine u listopadu priopćio je kako je bivša luka ugljena iznajmljena ruskoj mornarici.

Sporazum je postignut nekoliko tjedana nakon što je Ukrajina pogodila glavnu rusku crnomorsku bazu u Sevastopolju na okupiranom Krimu koristeći britanske rakete Storm Shadow.

Većina flote sada je stacionirana 200 milja istočnije u Novorossiysku - a analitičari vjeruju da bi Rusija uskoro mogla premjestiti svoje brodove dalje na istok u Očamčire, kako bi ih zaštitila od ukrajinskih napada.

- Kremlj signalizira da unatoč - a također i zbog - poniženja protiv svoje crnomorske flote, ostaje u Crnom moru - rekao je prof. Rick Fawn sa Sveučilišta St Andrews za britanski Telegraph. -Novorossiysk bi mogao biti ranjiv jer nije daleko od Krima ili Krimskog mosta, na kojeg je Ukrajina više puta ciljala.

- Nasuprot tome, postrojenje Očamčire dobiva rusku infrastrukturu daleko od Ukrajine. Međutim, daleko je važnije da Ukrajina neće htjeti ciljati suvereni gruzijski teritorij.

Samo pet zemalja – Rusija, Venezuela, Sirija, Nikaragva i Naura – priznaju Abhaziju kao neovisnu državu, a ostatak svijeta, uključujući ostatak bivšeg Sovjetskog Saveza, podupire tvrdnje Gruzije o regiji.

Satelitske snimke otkrivaju izgradnju tri nove zgrade, jedan novi mol i jaružanje mulja s ulaza u luku, što sugerira da su veći brodovi sada u mogućnosti pristati.

Luka Očamčire (obilježena desno) nalazi se 500 km od poluotoka Krima - Foto: Google Earth / Screenshot

Dr. Neil Melvin, direktor međunarodnih sigurnosnih studija na Royal United Services Institute , rekao je da bi se Očamčire na kraju mogla koristiti za ispaljivanje krstarećih raketa na Ukrajinu izvan dosega njezinih bespilotnih letjelica i diverzanata.

Međutim, regionalni analitičari uvjereni su kako baza predstavlja značajnu novu prijetnju Gruziji samo 15 godina nakon ruske invazije 2008.

- Za potpuno funkcionalnu luku trebat će vremena. Ali opet, sama ideja luke već djeluje kao de facto oružje protiv Ukrajine i Gruzije, a neizravno protiv njihovih zapadnih pristaša - kazao je prof. Rick Fawn sa Sveučilišta St Andrews.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Otok preko kojeg je Rusija mostom spojila Krim nosi ime bosanskog grada | | Morski HR
Ovih dana, kad je pozornost svijeta usmjerena na Ukrajinu, više nego ikad proučavaju se i geografske karakteristike te zemlje. Jedna od specifičnosti Ukrajine je i poluotok Krim kojeg je 2014. godine