Lučka uprava Poreč bilježi više noćenja nego 2019.

POREČ – Iz Lučke uprave Poreč priopćili su da je broj plovila na tranzitnom vezu u porastu za 16%, dok su noćenja porasla za 22% u odnosu na 2019. Zabilježen je i trend produženog boravka brodova u porečkim lukama.

Porečka lučka uprava u dosadašnjem dijelu godine bilježi bolje rezultate nego rekordne 2019. godine pa su im i skočili prihodi za 56%, što je dijelom rezultat većih brodova koji dolaze u porečku luku.

Što se tiče međunarodnog prometa, u 2022. godini ostvareno je 8% manje nego 2019. godine. Razlog tome su, smatraju u Lučkoj upravi, izmijenjene okolnosti na tržištu nakon pandemijskog razdoblja. Podsjećaju kako je 2020. godine međunarodni promet potpuno izostao, dok se prošle 2021. godine samo polovično vratio.

Tu, kažu, treba uzeti u obzir i povećanje cijene goriva što značajno utječe na međunarodni promet kao i otežani i skuplji ulazak u Veneciju, kojoj su gravitirali i nautičari s porečkog područja.

U porečkoj luci najviše su se vijorile zastave Italije, zatim Njemačke i Austrije.

– Izdvajamo da je zabilježen porast broja plovila na sidrištu u odnosu na obalu, dok se na obali povećao broj putničkih plovila na domaćim kružnim putovanjima s dobrim najavama za sljedeću godinu kada bi porečka luka mogla postati home-port za takva sve popularnija kružna putovanja – kazao je ravnatelj Lučke uprave Poreč Branko Curić.

Tu, napominju, valja istaknuti i da se ove godine vratila jedna od najpoznatijih ponuda luke Poreč – međunarodna linija Poreč-Venecija.

J.K.