LOVRAN ČUVA TRADICIJU: Održana Smotra lovranskih tradicijskih barki na jedra

U organizaciji udruge Naš Lovran protekloga su vikenda po dvanaesti put u lovranskom akvatoriju održane Smotra lovranskih tradicijskih barki i regata.

Manifestacija je, kako prenosi HRT, uključila aktivnosti i na moru i na kopnu, jer je neposredno prije spuštanja brodica u more valjalo obaviti točan premjer plovila za budući muzej tradicijskih barki.

Mnogo je ljubavi, volje i entuzijazma uloženo kako bi te stare barke osvijetlile tradiciju lovranskog guca i pasare. Uz regatu, jednako je važna razmjena iskustava u radionici tradicijske brodogradnje.

U radionici je obnovljeno petnaestak barki, od kojih je na kopnu osam, a Lovranci su posebno ponosni na svoj lovranski guc.
– To je ta Lovranka, netko kaže da je to stilizirana gajeta i de facto jeste. Ona se razlikuje po ovoj ašti koja je isturena inače na provi i po kojoj je prepoznatljiva na cijelom Kvarneru – objasnio je Ivan Grbac, predsjednik udruge “Naš Lovran”, sekcija Lovranska lantina.

Za obnovu kraljevičkog guca utrošili su šesto radnih sati i europska sredstva iz županijskog programa Arca Adriatica. Promijenili su sve osim kobilice, ali ostao je duh barke iz četrdesetih godina prošloga stoljeća.

Photo: Dragan Zrnčević/Ilustracija

Na rivi te barke izgledaju atraktivno, što povećava turističku ponudu Lovrana. – I sama njihova povijest je bogata, od tradicijskih barki i plovidbe, trgovine…, i luka je bila tu, tako da sve je to prilično interesantna maritimna priča Lovrana – kaže Luiza Sandalj, direktorica Turističke zajednice Lovran.

I gušt svima. Jer na regatu dolaze udruge iz Istre, s Krka i Lošinja, a Lovran već sada puni hotele gostima iz Austrije i Njemačke.

Uz izložbu, održana je i 12. regata tradicijskih barki na jedra za Trofej “Nino Gasparinic”, na kojoj je nastupilo do sada rekordnih 28 posada drvenih barki na jedra.

Osim ljubitelja tradicijskih barki s područja Lovrana nastupili su i natjecatelji iz Opatije, Krka, Selca, Mošćeničke Drage, Fažane, Rovinja, Malog Lošinja i Malinske.

M.B.