LOVA ČINI ČUDA Austrijanac razvalio pola brda, devastirao državnu imovinu, kažnjen pa nastavio dalje s devastacijom

KRALJEVICA – Posljednjih tjedana aktualizirali smo pitanje pomorskog dobra, a s tim otvorili i Pandorinu kutiju te saznali kako u Hrvatskoj vlada potpuni kaos po pitanju zaštite i korištenja pomorskog dobra. Najnoviji, gotovo montipajtonovski slučaj stiže nam iz Kraljevice.

Mještani su nemoćni, općina je nemoćna, a državu, čini se, nije previše briga što je imućni Austrijanac srušio pola brda ispod Krčkog mosta kako bi, po svemu sudeći, proširio svoju nekretninu i na susjednu parcelu koja je, pazite sad – u vlasništvu RH.

Ne bi to bio problem, da dotični gospodin zbog toga već nije kažnjen. Ali samo novčano i to iznosom od 70 tisuća kuna.

– Šta je to za financijski uspješnog biznismena iz Austrije – cinično nam komentira ovaj slučaj gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić, koji ni sam više ne zna na koji način dovesti u red bogatog austrijskog državljanina koji unatoč prijavama i kaznama u pitomoj uvali Scott i dalje radi što mu je volja.

A priča ide ovako. Austrijski državljanin Maximilian Holzfiend vlasnik je dijela zemljišta uz obalu u uvali Scott. Riječ je o parceli koja se nalazi u katastarskoj općini Kraljevica pod oznakom k.č 4126 i koja ulazi u pomorsko dobro. No doznajemo da je parcela kao takva kupljena od prijašnjih vlasnika, koji prije toga nisu izvlašteni iz pomorskog dobra.

Foto: Screenshot/Katastar.hr

Na predmetnoj čestici 2014. godine ishođeno je Rješenje o uvjetima građenja od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, ali samo za  rekonstrukciju trošne ribarske kućice u postojećim gabaritima. No austrijski investitor zagrabio je puno više od dopuštenog.

– Mi smo intervenirali još u veljači 2019. godine, čim smo uočili da se izvode i radovi širokog iskopa na susjednoj parceli pod oznakom k.č 4122/1 K.o. Kraljevica, a koja je u vlasništvu Republike Hrvatske. Investitor je, naime, bez ikakvog pitanja i obavijesti započeo obimne radove iskopa pokosa iza njegovog terena. Na teren je izašao komunalni redar koji je dao usmeno rješenje o obustavi radova te smo obavijestili RH o ulasku u njihov teren. Uz to, iskopani materijal srušio je i zatrpao postojeću gospodarsku zgradu koja je u suštini, pravno i građevinski sukladno izdanoj dozvoli, predmet rekonstrukcije – ispričao nam je gradonačelnik Čandrlić.

Foto: Screenshot/Google Maps

O svemu su, kaže, obavijestili građevinsku inspekciju i državno odvjetništvo, a teren su obišli i građevinski i rudarski inspektor. No umjesto da “nestašnog lovatora” izvlaste sa zemljišta na kojem je neovlašteno devastirao pola brda, država se s dotičnim investitorom nagodila bez uplitanja suda.

U izvansudskoj nagodbi stoji da je austrijski državljanin bez ugovora o koncesiji protupravno eksploatirao mineralnu sirovinu iskopavši više od 3,500 m3 sirovine. Za isto je kažnjen sa 70 tisuća kuna, no nigdje u nagodbi ne stoji i da je dotični investitor dužan vratiti okoliš u prijašnje stanje.

Ne samo da nije vratio okoliš u prijašnje stanje, već je nastavio s radovima, a to smo doznali od čitatelja koji su nam poslali fotografije devastiranog pomorskog dobra.

Foto: Uvala Scott, iskop na pomorskom dobru/Čitatelj

Inače na web stranici Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra stoji da je dio parcele morska obala pa nije stoga jasno kako dotični investitor može betonirati rivu i nasipati kamenje na pomorsko dobro.

– Naša je želja da se učinjena devastacija sanira, da investitor dovrši radove u skladu s dobivenim građevinskim dozvolama i da se riješi pitanje utvrđivanja granice, izvlaštenja i upisa pomorskog dobra na dijelu predmetne obale. Prostor je i dalje devastiran što je nedopustivo. Rješavanje ove situacije prvenstveno ovisi o investitoru i postupanju nadležnih tijela. Mi kao Grad Kraljevica i dalje nećemo sjediti skrštenih ruku, već ćemo od investitora i od nadležnih institucija tražiti postupanje sukladno zakonskim postavkama i okvirima – poručio nam je gradonačelnik Dalibor Čandrlić.

Upite o navedenom slučaju poslali smo i građevinskoj inspekciji te Ministarstvu graditeljstva, no do zaključenja ovog članka nismo dobili odgovor. No ako i čim dobijemo službeni odgovor od nadležnih institucija, isti ćemo rado objaviti.

Kristina Bokanić