Lov na velike ribe u Orebiću

OREBIĆ - U gradu pomoraca i kapetana - Orebiću - i ove se godine održava tradicionalno natjecanje u lovu na velike ribe Orebić Offshore Challenge. Ekipe su se jutros na pučini pokraj Pelješca, Mljeta i Korčule okušale u lovu na tune i iglune.

Dvadeset i šest ekipa otisnulo se na pučinu drugog dana natjecanja u lovu na velike ribe, koji u Orebiću organizira udruga Peliška jedra.

- Natječe se u ribolovu na veliku ribu, to jest, tunu, igluna, iglana, lampugu i luca. Imamo kvotu od 800 kila koju možemo izvadit, ostalo bude po sistemu uhvati pa pusti - objasnio je za HRT predsjednik Udruge „Peliška jedra”, Dario Krističević.

Vrijeme ih je poslužilo. Idealne lokacije tražili su i 15 nautičkih milja daleko od obale.

Foto: PSU Peliška idra

- Krenulo je loše, ali danas je još gore. Jučer ništa nismo ulovili, ali danas smo puni optimizma, kaže Gordan Pintar iz Splita.

- Dvije ribe prvi dan. Jednu smo izvukli, mislim 73 kila, i drugu smo morali pustit, po pravilima. Druga je imala negdje oko 50, 60 kila, opisuje Gordan Svalina koji je državni prvak u lovu na veliku ribu.

Hrvatskim ekipama ove se godine pridružila i ekipa iz Boke kotorske.

- Bolji su danas vremenski uvjeti, pa se nadamo i boljem uspjehu danas. Jučer smo imali problem s morskom strujom i s vjetrom. Danas je mnogo bolje, rekao je Denis Mandić iz Crne Gore.

Foto: PSU Peliška idra

Hrvatski reprezentativci u lovu na veliku ribu već dvije godine drže visoko drugo mjesto na svijetu.

Uz dobru opremu, brod i poznavanje mora, za ulov je, kažu, potrebno i malo sreće, koju svaka ekipa priziva na svoj način.

- Ove godine usisavamo brod. Prije polaska. Malo zbog higijene, malo zbog praznovjerja, objašnjava Svalina.

Pobjednik će biti proglašen sutra. U Orebiću je u tijeku i dvotjedni Festival peljeških kapetana - upravo u čast morskim vukovima - onima sadašnjima kao i onima iz bogate pelješke pomorske povijesti.

Ivana Brailo Drnas