Otok zvijezda, na kojeg ćete poželjeti doći zbog pogleda prema gore!

Hrvatski astronomski savez, Astronomsko društvo „Leo Brenner“ i Turistička zajednica Općine Lastovo u nadolazećem tjednu priređuju radionice za djecu i dva javna promatranja zvjezdanog neba.

U 2021. godini Turistička zajednica Općine Lastovo potaknula je obnovu projekta „Lastovo – otok zvijezda“ kojem je cilj afirmirati astronomska promatranja na Lastovu te trajno zaštiti jedinstveno nebo nad otokom. Lastovo je već prepoznato među profesionalnim i amaterskim ljubiteljima zvijezda kao izvrsna lokacija za promatranje i astrofotografiju, a prizor milijuna zvijezda, potpuno nevidljivih u urbanim sredinama, koje prekrivaju lastovsko noćno nebo, oduzima dah.

Foto: Daniel Meier

Golim okom ili teleskopima – jedan je spreman za svakog znatiželjnika u uredu Turističke zajednice, nemate li svoj – te uz pomoć stručnjaka koji će promatranja obogatiti povremenim izlaganjima, možete bolje upoznati vidljivi Svemir, ali i svoju ulogu u beskrajnom prostranstvu.

U srijedu 16. lipnja od 14:15 na radionici za osnovnoškolce „Naša zvijezda Sunce“ upoznat ćemo Sunce kroz priču i teleskop, a od 21:00 ćemo se na radionici naučiti „Što je to svjetlosno onečišćenje“ i kako ono šteti ljudima, biljnom i životinjskom svijetu, a i astronomiji, te pomoću lasera pokušati prepoznati trenutno vidljiva zviježđa.

Foto: JU PP Lastovsko otočje

U četvrtak 17. lipnja u Lastovu i u petak 18. lipnja na Pasaduru (polazak ispred hotela) od 21:30 organizirana su javna promatranja namijenjena svima, a razgovor će voditi Dorian Božićević iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Sve što vas zanima o lastovskom noćnom nebu, ali i o mogućnostima njegove zaštite te mogućnostima kontinuiranih promatranja u organizaciji ureda Turističke zajednice i razvoju astronomskih aktivnosti na Lastovu, možete pitati i ovom prilikom.

Dođite i uživajte!

Sponzorirani sadržaj