LOŠE VRIJEME Otoci odsječeni, brojni katamarani i trajekti ne plove, nema slobodnih pravaca za kamione

Vremenski uvjeti diljem zemlje su jako loši. Osim obavezne zimske opreme na kontinentu i nemogućnosti prometovanja teretnim vozilima do mora, na Jadranu je slična situacija zbog jakog jua.

Neki otoci su odsječeni, jer su trenutno u prekidu:

trajektne linije: Prapratno-Sobra, Drvenik – Sućuraj, Makarska – Sumartin,

katamaranske linije: Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Jelsa-Bol-Split, Dubrovnik-Šipan-Sobra,

brodske linije: Korčula-Orebić, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ i Mali Lošinj-Unije-Susak.

Trajekt na liniji Prizna-Žigljen zbog vremenskih uvjeta ne prevozi autobuse i kampere.

Na snazi je i upozorenje za pomorce: Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana udari juga 35-55 čvorova, a još ujutro u Velebitskom kanalu udari bure 35-45 čvorova. Mjestimice nevere. Na južnom i dijelu srednjeg Jadrana more ponegdje 5, na otvorenom i 6.

Foto: Livecam Split / Screenshot

Teretni promet ne može do mora

Poledica, ledena kiša i zimski uvjeti su na većini cesta u unutrašnjosti, osobito u središnjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru, dijelu Karlovačke, Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Vozače upozoravamo da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće odgode putovanje.

Zbog aktualnih zabrana koje uključuju autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Bosiljevo II i Maslenica te A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo II, trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Hrvatskom primorju, Istri i Dalmaciji te obrnuto.

Foto: Livecam Split / Screenshot

U Splitu „ubojica kišobrana“

– Trenutni pljusak, u kombinaciji s olujnom pulentadom kakva trenutno dominira nad splitskim područjem, zove se još i “ubojica kišobrana”, jer su potpuno beskorisni. Prije nekoliko dana sam spomenuo nešto o tome da kišobrani neće biti dostatni, da bi trebalo pripremiti kabanice i čizme. Ali, nije to sve…najbolje je tek ispred nas – piše Damir Jerkov iz Splita.

Foto: Livecam Split / Screenshot

I.B.